A digitális készségek alapvető fontosságúak ahhoz, hogy valaki részt vehessen napjaink társadalmában. Vidéken a városi és vidéki közösségek közötti szakadék áthidalására és a társadalmi-gazdasági fejlődés fenntartható módon történő előmozdítására szolgálhatnak.

Ha a vidéki lakosok ugyanolyan hozzáféréssel rendelkeznek az online erőforrásokhoz és a közszolgáltatásokhoz – oktatás, egészségügyi ellátás, foglalkoztatási lehetőségek és kormányzati szolgáltatások –, akkor a szakadék folyamatosan  csökkenő tendenciát mutat. A vidék központi szerepet játszik az európai ökoszisztémában, amit mi sem jelez jobban, minthogy az Európai Bizottság hosszútávú jövőképet fogadott el az EU vidéki területeinek fejlesztésére vonatkozóan 2040-ig. A gyakorlati közösség (Community of Practice) szintén ösztönzi a tudáscserét és -megosztást.

A vidéki kistérségek és a bennük rejlő lehetőségek

Gyakran arra összpontosítunk, hogy a városokat korszerűsítsük, amelyekben az európai polgárok döntő többsége él. Ugyanakkor tudtad, hogy a vidéki területek az EU területének a 83%-át teszik ki? Vagy hogy az EU vidéki területei 137 millió embernek adnak otthont? Segítség: ez az európaiak mintegy 30%-a!

A vidéki területeken élő emberek digitális készségeinek megerősítése lehetővé teszi számukra, hogy teljes mértékben kihasználják a digitális korszak előnyeit. Az EU hosszú távú jövőképének célja, hogy a vidéki területek „teljes mértékben élvezzék a digitális innováció előnyeit, azaz ugyanolyan hozzáféréssel rendelkezzenek a legújabb technológiákhoz, széleskörű digitális jártasságfejlesztési és fejlettebb készségek elsajátításának lehetőségéhez, mint a városi területek”. Az uniós jövőkép részeként a vidéki területek közötti összekapcsoltság javulni fog – a Rural digitali futures (Vidéki digitális jövő) elnevezésű kiemelt kezdeményezés koordinációjában különböző beruházások fognak megvalósulni, melyek az infrastruktúrára, a technológiára és a készségfejlesztésre fókuszálnak majd.

Találj finanszírozási forrást a vidékfejlesztési projekted számára a Rural Toolkit segítségével

Az EU-n belüli vidéki területek uniós finanszírozási és támogatási lehetőségeinek átfogó útmutatójaként a „Rural Toolkit” megmutathatja, hogyan finanszírozhatod vidékfejlesztési projektedet, vagy találhatsz partnereket, illetve bővítheted mozgásteredet/határaidat.

<iframe width="448" height="252" src="https://www.youtube.com/embed/pqgRnjwdgSA" title="The Rural toolkit: a guide to EU funding for rural areas" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share" allowfullscreen></iframe>

A Toolkit jó eszköz lehet a helyi hatóságok, intézmények és érdekelt felek, vállalkozások és magánszemélyek számára, mivel segíti őket a meglévő uniós alapok, programok és egyéb finanszírozási és támogatási kezdeményezések azonosításában és kiaknázásában, valamint a vidéki területek fejlődésének előmozdításában.

Digitálisan fejlett vidéki területek a digitális évtizedben

Számos kezdeményezés célja a digitális képességek fenntartható fejlesztésének előmozdítása a vidéki területeken. A digitális közösségek olyan kezdeményezés, amely a vidéki térségekben élő (általában digitálisan kizárt) időseket célozza meg. Az Erasmus+ által finanszírozott Growing Together (GT) projekt lehetőséget nyújt a fiataloknak, elsősorban a vidéki területekről érkező fiataloknak, és bevonja őket az élelmiszer-termelés jövőjéről vagy tágabb kérdésekről szóló vitákba. A projektbe több mint 3000 fiatal vett részt.

A „Growing Together” lehetővé tette a fiatalok – különösen az élelmiszerrendszerünk által közvetlenül érintett vidéki térségekből származók – számára, hogy részt vegyenek az élelmiszer-termelés jövőjéről szóló kulcsfontosságú vitákban, valamint az Európa jövőjéről szóló szélesebb körű vitákban. A 2020- ban elindított MAI-projekt – Női mezőgazdasági termelők a belső területeken – egy kísérleti projekt, amelyet más kontextusban és régiókban is meg lehet ismételni, és amely Portugáliában két települést – São Pedro do Sul és Sabugalt – foglal magába.

A finn KyLille projekt képzést kínál, és támogatja a falvakban élő finnek fenntartható fejlődését és digitális készségeinek elsajátítását. A szlovéniai Simbioza Mobiln@ kezdeményezés az idősek digitális szakadékát igyekszik áthidalni azáltal, hogy mobil osztálytermet biztosít, ahol az idősek alapvető digitális készségeit fejlesztik workshopok és más oktatási tevékenységek révén.

Böngéssz a vidéki térségekre irányuló projektek térképén és ismerj meg minél több jó kezdeményezést.

Cikk Information

Website link
Digitális készségszint
Alapszintű
Digitális technológia/szakosodás
Mesterséges intelligencia
Big Data
Robotika
Gépi tanulás
Digitális készségek
Földrajzi terület - Ország
Európai Unió
Kezdeményezés típusa
Uniós intézményi kezdeményezés

Szólj hozzá