Június 15-én és 16-án az Európai Unió Tanácsának svéd elnöksége és az Európai Bizottság Stockholmban adott otthont a 2023. évi Digitális Közgyűlésnek, amelynek témája idén a digitális, nyitott és biztonságos Európa volt.

A kétnapos rendezvény programjának keretein belül az Európai Bizottság DG CNECT Interaktív technológiák, digitális kultúra és oktatás osztálya a Digitális készségek és munkahelyek platformjával együttműködve ülést szervezett „A fejlett digitális készségek fejlesztésének felgyorsítása az európai kkv-kon belül” címmel.

A beszélgetés középpontjában az állt, hogy miként gyorsíthatjuk fel a munkaerő és a vezetés továbbképzését a kis- és középvállalkozásokon (kkv) belül az innovációhoz és a rendkívül sikeres és fenntartható növekedéshez szükséges fejlett digitális készségekkel.

Anne Bajart, az Európai Bizottság munkatársa, nyitotta meg a beszélgetést, és a következő előadók számára meghatározta a keretet az Európa-szerte tapasztalt gyakorlati példák és bevált módszerek alapján folytatott vitához.

Az Ukrajnából érkező videóüzenetben Anastasia Bondar, Ukrajna digitális fejlesztéséért, digitális átalakulásáért és digitalizációjáért felelős miniszterhelyettese ismertette a Mentsük meg az ukrán műemlékeket (Save the Ukrainian Monuments) kezdeményezést, amelynek célja az ukrán kulturális örökség és műemlékek megóvása a háború pusztításától a digitalizáció segítségével.

Ana Andrjc, a Digitális készségek és munkahelyek svéd nemzeti koalíciójának képviselője ezt követően bemutatta a svéd koalíció hálózatát és kiemelte a svédországi IKT szakképzettségi hiányosságokat: 70 000 szakemberre van szükség a helyi ipar növekedésének teljes körű támogatásához. Ana bemutatta az új IKT-tehetségek vonzására és képzésére irányuló, folyamatban lévő kampányt: Az „Addera tech” („Add tech”) célja, hogy tanácsot adjon, inspirálja és képezze a jövő digitális szakembereit a svédországi készséghiány orvoslása érdekében.

Az ülés középpontjában a Vitis Faure Tilgaard (Európai Bizottság) által moderált panelbeszélgetés állt, amelyen az ipari ágazat, a tudományos világ és a digitális innovációs központok magas rangú előadói vettek részt.

Antonio Grasso, a Digitális kkv-szövetség politikai igazgatója az iparág szemszögéből mutatta be a kkv-k és a különböző ágazatok sokféleségét, ahol egyesek már digitalizáltak, míg mások még csak a digitalizációs út elején járnak. Ebben a helyzetben alapvető fontosságú az ipar már digitalizált részének szerepe az összes ipari ökoszisztéma készségfejlesztésének támogatásában. Antonio arra is rámutatott, hogy szükség van az „összes ipari ökoszisztémát átszövő alapvető digitális készségekre”.

Horacio González-Vélez a tudományos és kutatási szempontokat képviselte. Gonzalo az írországi Nemzeti Főiskola felhőkompetencia központjának vezetője, és ő képviselte a nemrégiben indított „Digital4Business” DEP mesterképzési program álláspontját is, amely kifejezetten a munkaerő képzettségének fejlesztését célozza. Véleménye szerint, az európai digitális készséghiány csökkentésének érdekében az oktatásra, de legfőképpen az oktatáshoz való hozzáférésre kell összpontosítani. Kiemelte, hogy a jelenlegi és jövőbeli munkaerő támogatásához megfelelő programokra van szükség és konkrét példaként említette a Digital4Business mesterképzési programot, amelyet a kkv-kkal és a kkv-k számára fejlesztettek ki.

A beszélgetés alapját a digitális innovációs központok két előadójának álláspontja képezte: Aiga Irmeja, a lettországi Digitális innovációs központ informatikai klaszterének ügyvezető igazgatója és Irina Toma, a romániai FIT Digitális innovációs központ koordinátora.  A beszélgetés középpontjában a szinergiák aktiválásának és egy koherens ökoszisztéma létrehozásának szükségessége állt, kiemelve, hogy a kkv-k továbbképzésében a legjobb gyakorlatok azok voltak, amelyek több érdekelt felet aktiváltak, miközben közvetlenül bevonták a célközönséget, a vállalkozókat és csapataikat is. 

Cikk Information

Digitális készségszint
Alapszintű
Középszintű
Emelt szintű
Digitális szakértő
Digitális technológia/szakosodás
Digitális készségek
Földrajzi terület - Ország
Európai Unió
Kezdeményezés típusa
Uniós intézményi kezdeményezés

Szólj hozzá