Ahogy Európa elindul a helyreállítás felé vezető úton, elengedhetetlenné válik a digitális készségek fejlesztése és kiigazítása. Ebben az összefüggésben a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz egyedülálló lehetőség az uniós országok számára a digitális készségek fellendítésére és a digitális évtized 2030-ra kitűzött céljainak együttes teljesítésére. Ez a pénzügyi eszköz 2021. február 19-én lépett hatályba, és több mint 670 milliárd EUR összegű hitelt és vissza nem térítendő támogatást fog nyújtani az összes uniós országban a reformok és beruházások támogatására.

Ahhoz, hogy az uniós tagállamok támogatást kapjanak a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszközből, olyan nemzeti helyreállítási és rezilienciaépítési terveket kellett készíteniük és benyújtaniuk, amelyek koherens reformcsomagot és hosszú távú hatású közberuházási projekteket tartalmaznak. A reformokat és beruházásokat 2026-ig végre kell hajtani.

Az egyes nemzeti tervek költségvetésének legalább 20%-át a gazdaság és a társadalom digitális átalakulására kell fordítani. Ez magában foglalja a digitális készségeket előmozdító és fellendítő reformokat is.

Néhány példa arra, hogyan lehetne kezelni a digitális készségekkel kapcsolatos kihívásokat a nemzeti tervekben:

  • Az alap- és középfokú oktatás digitális készségeire vonatkozó modulok és tantervek kidolgozása és frissítése;
  • Beruházás a munkaerő-képzési lehetőségekbe a vállalatközi képzési központokon keresztül;
  • Az IKT területén tanulószerződéses gyakorlati képzésekre vonatkozó nemzeti program létrehozása, beleértve a kis- és középvállalkozásokat (kkv-k) is;
  • Az olyan fejlett technológiákkal kapcsolatos egyetemi programok kínálatának növelése, mint a mesterséges intelligencia, a kiberbiztonság vagy a kvantum-számítástechnika;
  • A tanárok és oktatók digitális készségeinek előmozdítása és digitális pedagógiai tartalom létrehozása;
  • A digitális innovációs központok (DIH-k) megerősítése a vállalatok sikeres digitális átalakulásához szükséges képzés és készségfejlesztés biztosítása érdekében.
  • Fektessenek be digitális berendezésekbe az iskolákban, a szakképzésben és a felsőoktatási intézményekben a digitális tanulás és készségek biztosításának támogatása érdekében.
  • A vállalatok, a szakképzési kiválósági központok és az egyetemek közötti szorosabb együttműködés előmozdítása.

Összességében a nemzeti helyreállítási tervek olyan alapvető eszközök, amelyek minden szinten biztosítani fogják a digitális készségek széles körű elterjedését az európai lakosság körében.

Amikor a Tanács elfogadja a nemzeti terveket, a digitális készségekkel és munkahelyekkel foglalkozó platform áttekintést nyújt azokról az intézkedésekről, reformokról és beruházásokról, amelyek mellett az uniós tagállamok kötelezettséget vállalnak.

© Andrey Popov – stock.adobe.com

Cikk Information

Website link
Digitális készségszint
Alapszintű
Középszintű
Emelt szintű
Digitális szakértő
Digitális technológia/szakosodás
Mesterséges intelligencia
Kiberbiztonság
Internet of Things
Big Data
Blockchain
Robotika
Kiterjesztett valóság
Virtuális valóság
Gépi tanulás
Felhőalapú számítástechnika
5G
Távközlés
Wi-fi
Kvantumszámítástechnika
Szoftver
Mobilalkalmazás fejlesztés
Webfejlesztés
Mikroelektronika
Digitális készségek
Földrajzi terület - Ország
Európai Unió
Kezdeményezés típusa
Uniós intézményi kezdeményezés

Szólj hozzá