A kkv-k jelenleg komoly kihívással néznek szembe: megtalálni a megfelelő készségekkel rendelkező alkalmazottakat. A strukturális munkaerőhiány és a készségek kínálati és keresleti oldala közötti nagy különbség nemcsak helyi probléma, hanem az egész kontinensre kiterjedő probléma az Európai Unió számára. 2023 májusában a Foglalkoztatás, a Szociális Ügyek és a Társadalmi Befogadás Főigazgatósága az Európai Bizottság nevében elindította az 529. Eurobarométer gyorsfelmérést, melynek címe: A készségek európai éve: szakemberhiány, munkaerő-felvételi és -megtartási stratégiák a kis- és középvállalkozásoknál. A felmérés célja az volt, hogy feltárja a kkv-kat sújtó szakemberhiányt, és rávilágítson az alkalmazott munkaerő-felvételi és -megtartási stratégiáikra.

Főbb megállapítások:

  • A készségek a „minden”: A kkv-k 95%-a szerint nagyon fontos (82%) vagy mérsékelten (13%), hogy üzleti modelljükben megfelelő készségekkel rendelkező munkavállalók álljanak rendelkezésre.
  • A készséghiány továbbra is fennáll: az európai kkv-k háromnegyede (74%) szerint jelenleg legalább egy munkakör esetében a cégen belül készséghiánnyal küzd. Emellett a munkáltatók több mint fele (53%) számolt be arról, hogy kihívást jelent a szakképzett munkaerő megtartása, és ötből közel négyen azt mondják, hogy általában nehéz számukra megfelelő képességekkel rendelkező személyeket találni.
  • Digitális szükségszerűség: A digitális kor itt marad: a válaszadók 24%-a elismerte, hogy a digitális készségek egyre fontosabbak a kkv-kban. 45%-uk sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a szakemberhiány akadályozza a digitális technológiák bevezetését.
  • Innovatív munkaerő-felvétel és -megtartás: A kkv-k jelenleg sokféle stratégiát alkalmaznak az alkalmazottak felvételére és megtartására. Ez magában foglalja a szervezeten belül már jelen lévő tehetségek jobb kiaknázására irányuló kezdeményezéseket (például a személyzet mobilitását vagy a rotációt), a képzési kiadások növelését, illetve a munkahelyek által kínált pénzügyi és/vagy nem pénzügyi juttatások növelését.
  • Támogatási jogalap: A kkv-k az állami foglalkoztatási szolgálatokkal való jobb koordinációt (58%), a pályázók készségeinek értékelésére szolgáló eszközök javítását (49%), valamint a saját készségigényeik értékelésére szolgáló eszközök javítását (46%) igénylik.

Az üzenet egyértelmű: sürgősen meg kell újítani az oktatási és képzési rendszert, hogy azok megfeleljenek a készségek iránti keresletnek, különösen a digitális és zöld transzformáció fényében.

© Európai Bizottság

Cikk Information

Website link
Skills Intelligence publikációjának az URL-je
A Készségek Európai Éve alklamából készült felmérés
Digitális technológia/szakosodás
Digitális készségek
Digitális készségszint
Alapszintű
Emelt szintű
Digitális szakértő
Középszintű
Földrajzi terület - Ország
Európai Unió
Kezdeményezés típusa
Uniós intézményi kezdeményezés

Szólj hozzá