A „Lányok az IKT Talks beszélgetésekben” kísérleti projekt kivételes sikerrel zárult. A 2022/2023-as tanév elején az eSkills Malta Alapítvány csatlakozott a Máltai Oktatási Minisztérium Nemzeti Iskolai Támogatási Szolgálatához (NSSS) és hat IKT területre fókuszáló karrierbeszélgetést szerveztek kifejezetten lányok számára.

Jelentős hiány tapasztalható az IKT ágazatban női munkavállalók tekintetében. Ennek megfelelően a beszélgetések célja az volt, hogy több lányt ösztönözzenek az IKT-karrier választására. Az események célja az volt, hogy csökkentsék az akadályokat, és betekintést nyújtsanak a lányoknak az IKT-iparban kínálkozó izgalmas lehetőségekbe. A Girls in ICT Talks egy olyan kezdeményezés, amelynek célja a nemek közötti szakadék kezelése a technológiai ágazatban. Az IKT-szakemberek iránti növekvő kereslet ellenére a nők jelentősen alulreprezentáltak továbbra is ezen a területen. Azáltal, hogy oktatási programokon, workshopokon és mentoráláson keresztül népszerűsítjük a lányok számára IKT területen befutható karriert, inspirálhatjuk a női technológiai vezetők új generációját. A lányok arra való ösztönzése, hogy kövessék az IKT-t, nemcsak értékes készségekkel ruházza fel őket, hanem különböző perspektívákat is kínál az ipar számára, előmozdítva az innovációt és a növekedést.

A kezdeményezésben az állam és az egyház hat oktatási intézménye vett részt. Az iskolák: Mater Boni Consilii Paola, St. Margaret College Middle School Bormla, St. Theresa College Middle School, Immaculate Conception School Tarxien és St. Albert the Great College Valletta. Az eSkills Malta Alapítvány női nagykövetei (Loranne Avsar nee Zammit, Ana Rubio, Oriana Ebejer, Rianne Azzopardi és Ediana Guillaumier) előadásokat tartottak a 7. évfolyamba járó lányok számára. Minden előadó elmondta, hogy mi keltette fel érdeklődésüket az IKT iránt, és milyen lehetőségek vannak jelenleg a lányok számára, hogy karrierjüket ezen a területen építsék.

Az iskolák visszajelzései is nagyon biztatóak voltak. Szerették volna, ha a 7. évfolyamos lányok részt vehetnének az eseményeken, erős támogatást és lelkesedést mutatva a kezdeményezés iránt. Az oktatók is nagyra értékelték ezt a kezdeményezést, amint azt az egyik tanártól kapott üzenet is bizonyítja:

„A diákoknak nagyon tetszett a prezentáció, mert kézzelfogható volt, és a mindennapi dolgokon alapult, amelyekhez kapcsolódni tudnak. Ahogy a rendezvény végén is említettük, a megvitatott témák a jövő évi tananyag részét képezik, így jó bevezetés volt, amely segít abban, hogy jobban megértsék magukat a témákat.”

A pozitív visszajelzések és a diákok lelkesedése megerősítette az Alapítvány eltökéltségét, hogy továbbra is teljes mértékben dolgozzon az IKT népszerűsítésén a nők, különösen az iskolás lányok körében. Az iskolák és az oktatók bátorító szavai rávilágítanak az ilyen kezdeményezések hatására és szükségességére. Ez a megerősítés arra ösztönzi az Alapítványt, hogy továbbfejlessze és bővítse erőfeszítéseit, biztosítva, hogy több lányt ösztönözzön arra, hogy karriert folytasson az IKT-ágazatban.

Az Alapítvány a következő tanévben is folytatni kívánja ezt az együttműködést mind az állami, mind az egyházi iskolákkal, azzal a céllal, hogy még több női diákot érjen el. A kísérleti projekt sikerére építve az Alapítvány elkötelezett amellett, hogy fokozza erőfeszítéseit annak érdekében, hogy több lányt ösztönözzön az IKT-karrier megfontolására. Ez a folyamatban lévő partnerség segíteni fog a nemek közötti szakadék kezelésében a technológiai ágazatban azáltal, hogy több lehetőséget biztosít a fiatal lányok számára az IKT világának felfedezésére és az abban való részvételre.

Cikk Information

Digitális készségszint
Alapszintű
Középszintű
Emelt szintű
Digitális technológia/szakosodás
Digitális készségek
Földrajzi terület - Ország
Málta
Kezdeményezés típusa
Uniós intézményi kezdeményezés
Szerző
Bernadette Zerafa

Szólj hozzá