A vállalatok saját maguknak tesznek rossz szolgálatot azzal, hogy növelik a belépő szintű technológiai állásokkal szemben támasztott követelményeket – véli egy oktatással foglalkozó civil szervezet vezérigazgatója.

A vállalatok Európa-szerte készséghiányra panaszkodnak. Ennek egy része a gazdaság megfelelő működéséből adódik, hiszen egy alacsony munkanélküliségű gazdaságban normális, hogy a vállalatok szakképzett munkaerő-hiányban szenvednek. A speciális digitális készségeket igénylő technológiai munkakörök esetében a vállalatok sokkal több újoncot tudnának felvenni, mint amennyi rendelkezésre áll. Ahogy azonban egy oktatással és szakképzéssel foglalkozó nem kormányzati szervezet, a Generation tanulmánya megállapítja, sok munkáltató a kelleténél nehezebbé teszi a saját életét.

A nyolc ország több mint ezer munkáltatója körében végzett felmérés során a válaszadók 61%-a mondta, hogy az elmúlt három évben a belépő szintű technológiai munkakörökre vonatkozóan képzettséggel vagy tapasztalattal kapcsolatos felvételi követelményeket támasztott. A jelentés szerint ráadásul a valódi belépőszintű állások már a múlté: a munkáltatók 94%-a mondta azt, hogy a belépő szintű technológiai állások betöltéséhez előzetes munkatapasztalatot követel meg egy kapcsolódó területen. De miért növelnék a munkáltatók a felvételi követelményeket, ha már így is kevés a szakképzett munkaerő? „Ez egy paradoxon” – mondta Mona Mourshed, a Generation vezérigazgatója. Szerinte bár az elmúlt évben „nagyon nagy lendületet kapott a készségalapú munkaerő-felvétel”, ez a mozgalom még nem győzött. Az adatok azonban azt sugallják, hogy ennek meg kellene változnia.


A belépő szintű állásokhoz munkatapasztalat kell, és a legtöbb kezdő a munkatapasztalat hiánya miatt kerül elutasításra
A jelentés szerint a munkáltatók 62%-a látja szükségét a belépő szintű technológiai felvételi folyamat átalakításának. Ráadásul úgy tűnik, hogy azok a vállalatok, amelyek a készségeket előtérbe helyező felvételi folyamat felé mozdultak el, és csökkentették a belépő szintű technológiai állásokra vonatkozó követelményeket, nem bánták meg ezt. A munka- vagy végzettségi követelményeket eltörlő vállalatok 58%-a több jelentkezőnek örülhetett, mint korábban. Emellett a követelményeket csökkentő vállalatok 84%-a szerint a jelentkezők ugyanolyan, vagy jobb teljesítményt nyújtottak, mint a társaik. Mourshed szerint azonban „a változás ijesztő lehet”, és azzal érvelt, hogy mélyen gyökerezik az az elképzelés, hogy a jelentkezőknek bizonyos diplomára és bizonyos mennyiségű munkatapasztalatra van szükségük.

„Néhány munkáltatónál van egy olyan előítélet, hogy az egyetemi diploma azt jelenti, hogy gyorsabban tanulsz a munkában, vagy ha van munkatapasztalatod, akkor gyorsabban be tudsz illeszkeni” – mondta. És mindazokkal a változásokkal, amelyek a mesterséges intelligencia miatt valószínűleg bekövetkeznek, sok vállalat most úgy gondolja, hogy ez a készség még fontosabb. „Ez egy előítélet, de egy erős előítélet” – mondta Mourshed. Mourshed szerint a vállalatok magasabb követelményeinek további oka a középvezetők hiánya: „A munkáltatók azt mondják, hogy „nem, nekem hároméves munkatapasztalattal rendelkező emberre van szükségem ehhez a belépő szintű pozícióhoz, mert nem lehet szükségük túlzott felügyeletre.”


A munkáltatók harmada növelte a belépési követelményeket
Arra a kérdésre, hogy szerinte a vállalatok változtatni fognak-e toborzási stratégiájukon, Mourshed óvatos maradt. „Általában a vállalatok okkal tesznek dolgokat” – mondta. „Csak akkor lesz változás, ha a tehetséghiány jelentősen súlyosabbá válik, és ez hátrányosan befolyásolja a növekedést, vagy hátrányosan befolyásolja a termelékenységet és a minőséget, bármilyen termékről is legyen szó. Ekkor van meg az igazi motiváció sok vállalat számára, hogy valami mást tegyen, mint amit korábban tett.” Hangsúlyozta, hogy a vállalatok egy kisebb része már megváltoztatta felvételi politikáját a készségalapúbb munkaerő-felvétel irányába. „De a vállalatok többsége esetében valószínűleg a külső tényezők és a belső növekedési tényezők együttes nyomása fogja alapjaiban megváltoztatni ezt a magatartást.”

Cikk Information

Website link
Szervezet URL-je
Részletek
Digitális technológia/szakosodás
Digitális készségek
Digitális készségszint
Digitális szakértő
Földrajzi terület - Ország
Magyarország
Európai Unió
Kezdeményezés típusa
Helyi kezdeményezés

Szólj hozzá