„A Digitális Diák program sikeres elindítása és több szlovákiai diákcsoport számára történő folyamatos megvalósítása után augusztus 11-én a Digitális Koalíció a MIRRI-vel és az Oktatási Minisztériummal együttműködve elindította az ukrajnai diákokat segítő projektet. A szlovákiai általános- vagy középiskolás tanulók 350 eurós támogatást kaphatnak digitális eszközök vásárlására, ezáltal ugyanúgy felkészülhetnek az oktatásra, mint a szlovákiai diákok” – jegyzi meg Mário Lelovský,  a Digitális Koalíció elnöke.

A projektről

A tervezett projekt célja, hogy 2023-ban egy meghatározott célcsoportból mintegy 20000 diákot támogasson. A projekt megvalósításának helyszíne a Szlovák Köztársaság egész területe. Jelenleg az ukrán gyermekek kevesebb, mint fele, azaz mintegy 10000 diák és hallgató tartozik a Szlovák Köztársaság iskolarendszerébe. A legtöbben, bár Ukrajnában tartózkodnak, Szlovákiában végzik a távoktatást. Az ukrán diák projekt jelentősen hozzájárulhat az ukrán gyerekek motiválásához, hogy a Szlovák Köztársaságban járjanak iskolába, biztosítva a tanulási folyamat folytonosságát, és – ami a stressz túlélése után nagyon fontos a gyerekek számára – a projekt hozzájárul a szocializációjukhoz és a rendszeres kommunikációjukhoz az új, szlovák környezetben. Ez a projekt elősegíti az Ukrajnából származó gyermekek bevonódását a szlovákiai oktatási folyamatba és nagy hozzáadott értékkel bír, mivel támogatja a gyermekek és közvetve szüleik beilleszkedését azzal a céllal, hogy a lehető leghatékonyabban integrálódjanak a szlovákiai életbe.

Az ukrán diák projektet az Európai Strukturális és Beruházási Alapok Operatív Programja, Integrált infrastruktúra, 14. prioritási tengely (Ellátás) finanszírozza.  A projekt költségvetése 20 ezer ukrajnai gyermek digitális eszközeinek beszerzéséhez való digitális hozzájárulás biztosítását fedezi.

Eddig több mint 1300 jelentkezőt regisztráltak az ukrán diák projektben való résztvételre. A regisztrációval és a digitális hozzájárulás igénylésének feltételeivel kapcsolatos minden információ megtalálható a www.ukrajinskyziak.sk weboldalon vagy a call center telefonszámán + 421 (0) 232 284467 (munkanapokon 9.00 és 17.00 óra között a tanácsadás ukrán nyelven történik).

Cikk Information

Website link
Háttérinformáció URL-je
Ukrán diákok
Digitális technológia/szakosodás
Digitális készségek
Digitális készségszint
Alapszintű
Középszintű
Földrajzi terület - Ország
Szlovákia
Kezdeményezés típusa
Nemzeti kezdeményezés

Szólj hozzá