A globalizáció az élelmiszer-ellátási lánc széttöredezettségéhez vezetett, mivel a termelés, a feldolgozás, a csomagolás és a forgalmazás különböző szakaszai gyakran egynél több országban fordulnak elő. Ez az összetettség megnehezítheti az élelmiszerek biztonságának és minőségének nyomon követését és biztosítását. Emellett az élelmiszerek határokon átnyúló szállítása növeli a szennyeződés, a hamisítás és az élelmiszer-eredetű betegségek kockázatát. Az élelmiszeripari termékek biztonságának biztosítása az ellátási lánc egészében jelentős kihívássá vált. Végezetül a fogyasztók egyre inkább tudatában vannak élelmiszereik eredetének és az előállításukhoz kapcsolódó etikai gyakorlatoknak. A globális ellátási láncok összetettsége miatt azonban nehéz lehet biztosítani az átláthatóságot és a nyomonkövethetőséget.

A blokklánc-technológia megoldást kínálhat ezekre a kihívásokra azáltal, hogy decentralizált, megváltoztathatatlan és átlátható főkönyvet biztosít az élelmiszertermékek nyomon követéséhez és nyomon követéséhez az ellátási lánc egészében. A nyomonkövethetőség javításával, az élelmiszer-biztonság fokozásával, a hatékonyság növelésével, valamint az érdekelt felek közötti nagyobb átláthatóság és bizalom előmozdításával forradalmasíthatja az élelmiszer-ellátási láncot.

A TRUST-FOOD célkitűzése

A blokklánc gyorsan növekvő terület, és az ebben a technológiában szakértelemmel rendelkező egyének nagy keresletet igényelnek a különböző iparágakban, beleértve az élelmiszer-ellátási láncot is. A Blockchain képzés új karrierlehetőségeket nyithat meg a résztvevők számára, értékes technikai készségekkel ruházza fel őket, amelyek hozzájárulnak az élelmiszer-ellátási láncon belüli innovációhoz azáltal, hogy kihasználják a Blockchain képességeit az olyan kihívások kezelésére, mint a nyomonkövethetőség, az átláthatóság és az élelmiszer-biztonság.

A TRUST-FOOD projekt átfogó és adaptálható kurzusokat kínál a blokklánc-technológiáról (BCT), amelyeket kifejezetten az agrár-élelmiszeripari ágazatban dolgozók és álláskeresők készségeinek fejlesztésére terveztek.

A TRUST-FOOD megoldása

A TRUST-FOOD multidiszciplináris megközelítéseket alkalmaz, hogy megfizethető hozzáférést biztosítson a magas színvonalú speciális BCT tanfolyamokhoz egy olyan integrált tanulási környezet fejlesztésével, amely mind az elméleti ismereteket, mind az interaktív tanulást kihasználja a képzési folyamat hatékonyságának növelése érdekében. A tanfolyamokat úgy alakították ki, hogy megfeleljenek az agrárvállalkozások valós igényeinek, tükrözve a BCT legújabb fejleményeit. A témák széles skáláját fedik le, a blokklánc-technológiával és a digitális eszközökkel kapcsolatos alapvető ismeretektől kezdve az élelmiszer-ellátási láncon belüli speciális alkalmazásokig, mint például a nyomonkövethetőség, az intelligens szerződések és a tokenizáció. 

Minden kurzus célja, hogy kielégítse a különböző tanulási célok és stílusok, amely magában foglalja a különböző interaktív elemek, mint a kvízek, videók, hogy biztosítsák a gazdag és magával ragadó tanulási tapasztalat, és szállítják keresztül különböző tanulási módszerek és környezetek, beleértve az online és helyszíni órák, kihasználva az online tanulási környezet a második lehetőség, hogy foglalkozzon minden igényt.

infografika

ábra. A projektterv fő módszertani struktúrája

A képzési kurzusok

  1. A TRUST-FOOD partnerek sikeresen befejezték a 7 nyelven (angol, görög, szlovén, litván, ukrán, olasz és román) elérhető 20 speciális tanfolyam sorozatának létrehozását, és a képzési ajánlat hivatalosan 2024 júliusában kezdődik:
  2. Bevezetés a blokklánc technológiába és a digitális eszközökbe
  3. Digitális eszközkezelés és tokenizáció
  4. A kriptoeszközök piacairól szóló rendelet (MiCA) és a központi banki digitális fizetőeszközről (CBDC) szóló rendelet
  5. FinTech példákkal az élelmiszer-ellátási láncban
  6. Tokenizáció példaalkalmazásokkal az élelmiszer-ellátási láncban
  7. Bevezetés a blokkláncba az élelmiszer-ellátási láncban: Bizalomépítés és a biztonság garantálása
  8. Alapvető Blockchain készségek
  9. Fejlett Blockchain készségek
  10. A blokklánc technológia alkalmazási területei
  11. Intelligens szerződések példaalkalmazásokkal az élelmiszer-ellátási láncban
  12. Blockchain platformok
  13. Blokklánc és nyomonkövethetőség az élelmiszer-ellátási lánc integritásával kapcsolatban
  14. Blockchain alkalmazások az élelmiszer-minőségbiztosításhoz és -tanúsításhoz
  15. „ESG és fenntartható fejlődési célok az élelmiszer-ellátási láncban a blokklánc-technológia alkalmazásával
  16. Éghajlat-politika, energetikai átállás és blokklánc az élelmiszer-ellátási láncban
  17. Blokklánc-elfogadási stratégiák az élelmiszeripari kis- és középvállalkozások számára
  18. Etikai megfontolások és irányítás a blokklánc-alapú élelmiszer-ellátási láncokban
  19. Kombinált teljesítmények: Blokklánc és a dolgok internete az élelmiszer-ellátási láncok átalakításában
  20. Kombinált teljesítmények: Blokklánc és mesterséges intelligencia az élelmiszer-ellátási lánc átalakításában
  21. A blokklánc-technológiák élelmiszer-ellátásban való alkalmazásának ütemterve

Cikk Information

Website link
Szervezet URL-je
TRUSTFOOD - weboldal
Digitális készségszint
Középszintű
Emelt szintű
Digitális technológia/szakosodás
Blockchain
Földrajzi terület - Ország
Európai Unió
Kezdeményezés típusa
Uniós intézményi kezdeményezés

Szólj hozzá