Az Európai Bizottság stratégiai jövőképet terjesztett elő „Mesterséges intelligencia az Európai Bizottságban (AI@EC)” címmel, amely iránymutatást nyújt a mesterséges intelligencia (MI) fejlesztésének és felhasználásának szervezetén belül. A terv célja annak biztosítása, hogy a Bizottság által használt MI-rendszerek jogszerűek, biztonságosak és megbízhatóak legyenek. Emellett felkészíti a Bizottságot a mesterséges intelligenciáról szóló uniós jogszabály végrehajtására, amely a világ első átfogó mesterséges intelligenciáról szóló jogszabálya.

Mit fog tenni a Bizottság a mesterséges intelligencia használata vagy végrehajtása során?

  •  Egyértelmű iránymutatások kidolgozása (az MI-rendszereket használó, fejlesztő vagy vásárló személyek) számára a rendszerek hatékony használatáról.
  • Ezen iránymutatások felhasználásával értékeli és kategorizálja a mesterséges intelligencia-rendszereket azok lehetségesen előforduló kockázatai alapján.
  • Olyan MI-rendszerek használatának kerülése, amelyek nem igazodnak az európai értékekhez, vagy károsíthatják az emberek biztonságát, védelmét, egészségét vagy jogait.
  • A szervezeten belül struktúrákat hoz létre a mesterséges intelligenciával kapcsolatos feladatok ellátására.

A Bizottság terve a biztonságos, méltányos és emberközpontú digitális jövőről

A közlemény felvázolja a Bizottság arra irányuló tervét, hogy biztonságos, méltányos és az embereket figyelembe nem veszélyeztetve javítsa a mesterséges intelligenciát. Ez magában foglalja a mesterséges intelligencia átlátható és etikus használatára szolgáló belső rendszerek javítását. A Bizottság emellett támogatást és iránymutatást kíván nyújtani más uniós közigazgatási szerveknek, hogy segítse őket a mesterséges intelligencia-technológiák bevezetésében és hatékony felhasználásában. Ezen túlmenően a Bizottság az innovatív vállalkozásokkal és a GovTech-vállalatokkal való partnerségek előmozdítását tervezi, kihasználva szakértelmüket és erőforrásaikat annak érdekében, hogy előmozdítsák a mesterséges intelligencia különböző ágazatokban és szolgáltatásokban történő felelősségteljes alkalmazását.

MI-készségek mindenki számára az Európai Bizottságnál

A mesterséges intelligencia által a munkafolyamatainkban előidézett mélyreható változások megerősítik elkötelezettségünket a Bizottság teljes körű digitalizálása iránt, amely a költségvetésért és az igazgatásért felelős biztos egyik kulcsfontosságú küldetése. A digitális készségek – beosztásunktól és életkorunktól függetlenül – alapvető fontosságúak a munkaerőpiac minden tagja számára, mivel ezek képezik a munkánk alapját. A mesterséges intelligenciával kapcsolatos készségek szerves részét képezik ennek az átalakulásnak. Az új technológiák alkalmazása mindenki számára alapvető fontosságúak, és ennek az átállásnak inkluzívnak kell lennie, figyelembe véve a személyzet digitális jártassága és képességei közötti különbségeket. Ennek támogatása érdekében az Európai Bizottság személyzete célzott képzésben és iránymutatásban részesül, beleértve az átképzési és továbbképzési lehetőségeket is.

Olvasd el a közleményt, és fedezd fel az Európai Bizottság stratégiai jövőképét a jogszerű, biztonságos és megbízható mesterséges intelligencia belső fejlesztésével és használatával kapcsolatosan

Cikk Information

Digitális készségszint
Alapszintű
Középszintű
Emelt szintű
Digitális szakértő
Digitális technológia/szakosodás
Mesterséges intelligencia
Digitális készségek
Földrajzi terület - Ország
Európai Unió
Kezdeményezés típusa
Uniós intézményi kezdeményezés

Szólj hozzá