Florian Tursky digitalizációért felelős államtitkár és Johannes Rauch egészségügyi miniszter 2023 júniusában előterjesztette a Digitális Ausztria törvényt, egy 117 intézkedésből és 36 digitalizációs elvből álló, a Miniszterek Tanácsa által elfogadott átfogó csomagot.

Célkitűzések

A Digitális Ausztria törvény egyik fő célkitűzése, hogy a digitális megoldásokat kényelmesebbé, egyszerűbbé és biztonságosabbá tegye, figyelembe véve az adatvédelmet és a hozzáférhetőséget. A személyes dokumentumokat, például a nyilvántartási információkat, a bűnügyi nyilvántartásokat vagy a házassági és születési anyakönyvi kivonatokat a jövőben díjmentesen és digitálisan elérhetővé kell tenni a Digitális Hivatalon keresztül. A bürokratikus akadályok csökkentése érdekében az okmánybélyegeket is eltörlik. Emellett a tértivevényes leveleket digitálian is átvehetővé kell tenni, ahelyett, hogy azokat fizikailag a potán kelljenvátvenni.

A Digitális Ausztria törvény az egészségügyi ágazatra is összpontosít. Az elektronikus egészségügyi nyilvántartást (ELGA) továbbfejlesztik az egészségügyi adatokhoz való hozzáférés megkönnyítése érdekében. Az ELGA-t adatgyűjtő helyből át kell transzformálni egy olyan adatbázissá, amelyben az eredményeket szabványosított módon gyűjtik. Ez lehetővé teszi a laboratóriumi értékek hosszabb időszakokra történő összehasonlítását. A tervek szerint bizonyos egészségügyi alkalmazásokat orvosok írnak fel a jövőben, és az így kapott adatok tárolhatók lesznek az ELGA-ban. Az 1450-es egészségügyi forródrótot is fejleszteni fogják annak érdekében, hogy a digitális tér az egészségügyi ellátáshoz való első hozzáférési ponttá váljon.

A Digitális Ausztriai törvény a jogszabályok digitalizálásának felülvizsgálatát, az úgynevezett „Digi-Check”-et is tartalmazza. Emellett frissítik a 2021-ben kidolgozott mesterséges intelligens stratégiát, és létrehoznak egy MI-hatóságot és egy mesterséges intelligenciával foglalkozó kapcsolattartó pontot a polgárok számára.

Reakciók

Az Ipari Szövetség (IV) és a Gazdasági Kamara (WKÖ) pozitívan reagált a Digitális Ausztria törvényre. Az IV dokumentum méltatta a csomag hatálya alá tartozó kulcsfontosságú digitalizációs kérdések széles körét, és hangsúlyozta a technológiai versenyhez szükséges konkrét intézkedések megvalósításának és az infrastruktúra meglétének a fontosságát. A WKÖ üdvözölte a csomagot, amely fontos lépés a digitális átalakulás előmozdítása és Ausztria mint vonzó innovációs helyszín 2030-ig történő megerősítése felé.

Digitális Ausztria törvény fontos mérföldkövet jelent Ausztria teljes körű digitalizációja felé vezető úton. A kormány tehát egyértelmű lendületet ad a digitális szolgáltatások fejlesztéséhez, az egészségügyi ágazat megerősítéséhez és az innováció előmozdításához az országban. „A törvény újabb lépést jelent közös célunk felé. A jólét és a biztonság megőrzése és fokozása a digitalizáció révén” – jelentette ki Tursky.

Cikk Information

Website link
Háttérinformáció URL-je
Digitális Ausztria törvény
Digitális technológia/szakosodás
Digitális készségek
Digitális készségszint
Alapszintű
Emelt szintű
Középszintű
Földrajzi terület - Ország
Ausztria
Kezdeményezés típusa
Nemzeti kezdeményezés

Szólj hozzá