A Szlovák Köztársaság Beruházási, Regionális Fejlesztési és Informatizációs Minisztériuma (MIRRI SR) által a Digitális Koalícióval (DK) együttműködve néhány hónapja indított „Digitális juttatás a szlovákiai diákoknak” (Digitális diák) elnevezésű országos projektnek köszönhetően a jelenlegi tanévben 152 000 általános és középiskolás diák kaphat pénzügyi hozzájárulást új számítógép vagy táblagép vásárlásához. Ezért annak érdekében, hogy a lehető legtöbb diáknak segítséget nyújtson, a DK a közösségi központokkal együttműködve jelenleg terepmunkát indít a marginalizált roma közösségek (MRC) környezetében. Az elkövetkező napokban Szlovákiában több tucat terepmunkás segíti majd a szociálisan hátrányos helyzetű családok százait a regisztrációban és a támogatás megszerzésének és igénylésének tényleges folyamatában.

A diákok támogatása – egy lépés a befogadó oktatás felé

A diákok és törvényes képviselőik 350 eurót igényelhetnek egy új digitális eszköz vásárlására a nyár folyamán. Elsősorban négy tanulói csoport jogosult a támogatásra: a középiskola elsőéves tanulói (2022/2023-as tanévben), az alacsony jövedelmű háztartásokból származó és anyagilag rászoruló tanulók, valamint a szociálisan hátrányos helyzetű, sajátos nevelést igénylő tanulók. A Digitális Koalíció jelenleg több mint 114 000 regisztrált hallgatót tart nyilván. „Minden tanulócsoportban regisztráljuk a hozzájárulást. Eddig több mint 42 000 beadványt küldtünk ki, amelyek lehetővé teszik a tanulók és törvényes képviselőik számára, hogy a hozzájárulást Szlovákia száz üzletének valamelyikében igényelhessék. A Digitális diák projektnek köszönhetően ma már több mint 23 000 diák rendelkezik saját számítógéppel vagy tablettel otthon, ami nagyszerű hír” – mondta Mário Lelovský, a DK elnöke.

A projekt elsődleges célja a digitális technológiák elérhetőségének növelése valamennyi tanuló számára, társadalmi-gazdasági hátterüktől függetlenül, valamint annak biztosítása, hogy fejlesszék digitális készségeiket, és tanulhassanak az otthonuk kényelméből. Több mint 40 000 olyan tanuló van azonban, aki még nem iratkozott be, viszont továbbra is jogosult a támogatásra. Ez különösen igaz a hátrányos helyzetű háztartásokból származó tanulókra, beleértve a marginalizált roma közösségeket is. Ez az oka annak, hogy a DK a településekkel, közösségi központokkal és több tucat terepmunkással együttműködve, közvetlenül az MRC környezetében kezd. „Szlovákia-szerte 139 közösségi központtal dolgozunk együtt. A TENENET és ROTA polgári társulásokkal való szoros együttműködésnek köszönhetően húsz szakmunkás látogatja meg a támogatásra jogosult kedvezményezett tanulókkal rendelkező családokat a nyár folyamán és végigvezeti őket a regisztrációs folyamaton, amely a támogatás igénybevételének előfeltétele” – magyarázza Martin Giertl, a DK MRC környezetvédelmi szakértője. „A marginalizált közösségekben tevékenykedő nem kormányzati nonprofit szervezetek képviselői bejelentik, hogy a középiskolások esetében augusztus végéig, a többi tanulócsoport esetében pedig szeptember végéig meghosszabbították a beiratkozási határidőt. Azáltal, hogy a terepmunkásokat közvetlenül az MRC környezetében vonjuk be a projekt tevékenységeibe, szeretnénk hozzájárulni a tudatosság növeléséhez és a tanulók regisztrációjának növeléséhez” – tette hozzá Adriana Mašková, a TENENET Polgári Társulat munkatársa.

Hatékony együttműködések: A Digitális diák projekt sikerének bemutatása

A Digitális diák projekt keretében folytatott együttműködés pozitív példája a Kassa Luník IX. kerületében folytatott tevékenység is. „A törvényes képviselők és a felhatalmazott tanulók nagy érdeklődést mutatnak a regisztráció és a hozzájárulás megszerzése iránt” – mondja Marcel Šaňa, Luník IX. polgármestere. Ugyanakkor Szlovákia-szerte közel 500 általános és középiskola vesz részt a Digitális diák projekt tevékenységeiben. A kassai régió megerősíti, hogy az iskolákkal való együttműködés valóban hatékony és pozitív eredményeket hoz. „Nagy örömünkre szolgál, hogy általános iskolánk is aktívan részt vesz a Digitális diák projektben. A projekt kezdete óta tájékoztatjuk diákjainkat és törvényes képviselőiket a hozzájárulás lehetőségéről, és aktívan segítünk a regisztrációban” – magyarázza Milan Dulina, a LUNÍKA IX-ben található Podjavorinska utcai általános iskola igazgatója. „Az, ahogyan az önkormányzatok, iskolák és közösségi központok napi szinten segítik a tanulókat és törvényes képviselőiket, gyakran a projekt tervezett tevékenységein túl is, kiváló példa arra, hogy az összes érdekelt fél együttműködése eredményeket hoz, és végső soron nemcsak a célcsoport, azaz a tanulók, hanem az egész közösség és társadalom javát szolgálja” – zárja Giertl.

A tanulók és törvényes képviselőik egyszerűen – a www.digitalnyziak.sk oldalon található regisztrációs űrlap kitöltésével – hozzájárulást igényelhetnek egy új digitális eszköz beszerzéséhez. Ezt követően elegendő megvárni az ellenőrző kódot, és a több száz szlovákiai digitális technológiai üzlet egyikében igényelni a hozzájárulást. Minden szükséges információ megtalálható a projekt hivatalos honlapján: www.digitalnyziak.sk.

Cikk Information

Website link
Szervezet URL-je
Digitális tanuló
Digitális készségszint
Alapszintű
Középszintű
Digitális technológia/szakosodás
Digitális készségek
Földrajzi terület - Ország
Szlovákia
Kezdeményezés típusa
Nemzeti kezdeményezés
Szerző
Repubblica Digitale

Szólj hozzá