Február 29-én az Európai Bizottság megnyitja új pályázati felhívását a fejlett digitális készségekre vonatkozóan a Digitális Európa Program keretében. 4 millió eurós költségvetést különítenek el a következő pályázati felhívások tervezésére és támogatására:

  • Digitális készségekkel és munkahelyekkel foglalkozó platform: E kezdeményezés célja, hogy nemzeti koalíciók és weboldalak létrehozásával és támogatásával áthidalja a digitális készségek hiányát Európában. A digitális készségek és munkahelyek platformjához szorosan kapcsolódó weboldalak megkönnyítik a digitális készségek és a munkával kapcsolatos információk cseréjét, segítenek az egyéneknek a képzési lehetőségekhez való hozzáférésben, segítik a vállalkozásokat a készségigényeik beazonosításában és lehetőséget ad a nemzeti koalícióknak a szektorok közötti tapasztalatcserére. A Digitális évtized szakpolitikai program 2030-ig elérendő céljaival összhangban a felhívás támogatja a kulcsfontosságú gazdasági ágazatok digitalizálását, hozzájárulva Európa szélesebb körű digitális átalakulásához.

  • Lányok és nők a digitális világban: A nők jelentősen alulreprezentáltak az IKT-szakmákban, ami az egyik leggyorsabban növekvő foglalkoztatási ágazat. Mivel Európa elmarad a digitális évtized szakpolitikai program céljainak megvalósításában, amely szerint az európaiak 80%-ának kellene rendelkeznie alapvető digitális készségekkel, fellépésre van szükség. E felhívás célja, hogy fokozza a lányok és nők IKT-ban való részvételét, hozzájárulva a Digitális évtized szakpolitikai program egy másik célkitűzéséhez is, amely szerint 2030-ra 20 millió IKT-szakembert kell biztosítani az Unióban. Azáltal, hogy elismeri a lányok és nők szerepét Európa digitális jövőjében, ez a fellépés hangsúlyozza a nők IKT-ágazatba való fokozottabb bevonásának fontosságát.

A digitális készségekkel és munkahelyekkel foglalkozó platformra, valamint a lányok és a nők a digitális világban témakörökre vonatkozó felhívások a Funding and Tenders Portálon teszi közzé a finanszírozó. A pályázatok benyújtására 2024. május 29-én, brüsszeli idő szerint 17:00 óráig van lehetőség.

A pályázati felhívás kapcsán 2024. március 12-én tájékoztató információs napot szerveznek – mentsd el a naptáradba! 

Érdekel a felhívás? A Bizottság nevében a digitális készségekkel és munkahelyekkel foglalkozó platform 2024. március 12-én 10 órakor (közép-európai idő szerint) új online rendezvénynek ad otthont. Csatlakozz a rendezvényhez, és fedezd fel a témákat, ismerd meg a jelentkezési és értékelési eljárásokat, és tegyél fel kérdéseket közvetlenül az Európai Bizottságnak!

Tudj meg többet az információs napról az erre a célra létrehozott oldalon, és regisztrálj!

© Európai Bizottság

Cikk Information

Digitális készségszint
Alapszintű
Középszintű
Emelt szintű
Digitális szakértő
Digitális technológia/szakosodás
Digitális készségek
Földrajzi terület - Ország
Európai Unió
Kezdeményezés típusa
Uniós intézményi kezdeményezés

Szólj hozzá