A digitális készségekkel foglalkozó offenzíva részeként 2024 márciusa óta minden ausztriai polgár számára ingyenes „Digitálisan mindenhol” workshopok állnak rendelkezésre. 2023-ban 800 hasonló kísérleti workshopot tartottak, továbbá 2024 márciusa óta további 4500 workshopot kínálnak. A workshopok célja a digitális készségek erősítése Ausztriában.

“Tedd az internetet a barátoddá”

Ezen mottó keretein belül a „Digitálisan mindenhol” workshopok számos témát fednek le, mint például a hivatalos digitális csatornákat, az idősek digitális oktatását, a mesterséges intelligenciát, a növekvő digitalizációval járó életet és az online biztonságot. A workshopokat olyan intézmények kínálják, mint az ABZ*AUSTRIA, a Szakképzési Intézet (BFI), az Osztrák Alkalmazott Távközlési Intézet (ÖIAT), a Gazdaságfejlesztési Intézet (WIFI) és még sok más annak érdekében, hogy támogassák a résztvevőket digitális készségeik fejlesztésében.

A workshopok teljes köre a Digital Austria oldalon érhető el a workshopok előnézetével 2024 júniusáig. A workshop programot az OeAD Digitális Készségek Irodája hajtja végre, mint az oktatás és a nemzetközivé válás nemzeti ügynöksége.

2024 nyarától kezdve minden önkormányzat képes lesz workshopokat foglalni, és ezáltal növelni polgárai digitális alkalmasságát. A cél az, hogy közösségenként legalább egy ingyenes workshop legyen kínálva. A hangsúly a digitális eszközök működésétől a kiberbiztonságig és a mesterséges intelligencia kezeléséig terjed. A workshopot a szövetségi államokkal, valamint a Városok és Települések Szövetségével (Stadt- und Gemeindebund) együttműködésben vezetik be.

 „Digitálisan mindenhol plusz” 2024 őszétől

A további „Digitálisan mindenhol plusz” workshopok célja, hogy a „Digitálisan mindenhol” programra építsenek, és azoknak szólnak, akik tovább szeretnék erősíteni megszerzett digitális készségeiket. A program középpontjában az együttműködésen alapuló tanulás, az innovatív tanítási módszerek és a gyakorlati tartalom állnak. Ez a program a workshopok oktatóinak továbbképzésére is összpontosít. A résztvevők támogatást kapnak a tanórák élénkebbé, egyedibbé és hatékonyabbá tételéhez. Erre 2024 őszétől kerül sor.

Önértékelés a digitális kompetenciákhoz

A workshopok mellett a Digital Austria önértékelést is kínál, amellyel az érdeklődők ellenőrizhetik digitális ismereteiket. Az önértékelés a Digital Austria weboldalán érhető el és 12 kérdésből áll, amelyek tájékoztatást nyújtanak a digitális alkalmasságról, emellett pedig a teszteredmény részletes értékelése is letölthető.

Digitális készségek offenzívája

2022. decemberében négy osztrák minisztérium (BMKOES, BMF, BMBWF és BMAW) közös kezdeményezésként fogadta el a Digitális Készségek Offenzíváját az Európai Digitális készségek és munkahelyek koalíciója (DSJC) név alatt, amelynek célja, hogy Ausztria a digitális készségek vezető országává váljon Európában, miközben népszerűsíti az intenzív európai cserét. A kezdeményezés tartalmazza az országokkal és az érintetekkel közös stratégia kidolgozását, valamint egy szabványosított adatbázis használatát. A digitális készségekre vonatkozó közös referenciakeret megvalósítása is folyamatban van. Az ajánlat tartalmazza az összes korosztály továbbképzését, valamint az ausztriai szakmai és képzési lehetőségek célzott oktatását is.

Cikk Information

Website link
Szervezet URL-je
Digitális műhelyek
Digitális technológia/szakosodás
Digitális készségek
Digitális készségszint
Alapszintű
Emelt szintű
Középszintű
Földrajzi terület - Ország
Ausztria
Kezdeményezés típusa
Nemzeti kezdeményezés

Szólj hozzá