Az uniós Digital Decade kutatás eredményei alapján Magyarországon a felnőtt lakosság mindössze fele rendelkezik alapszintű digitális készségekkel. Annak érdekében, hogy ez az arány javuljon, az IVSZ – Digitális Vállalkozások Szövetsége közreműködésével létrejött a digitaliskeszsegek.hu oldal, ahol a karrierváltók, illetve a digitális készségeiket bővíteni vágyó szakemberek is találhatnak maguknak releváns hazai vagy nemzetközi, akár térítésmentesen is elvégezhető kurzusokat.

A legfrissebb Digital Decade riport korántsem festett biztató képet a magyar 16-74 év közötti lakosság digitális készségeiről. Hazánkban a felnőttek mindössze 50%-a rendelkezik legalább alapszintű digitális készségekkel, ami jelentősen elmarad az uniós átlagtól, és a 80%-os uniós célkitűzéstől, amelyet 2030-ig kellene elérni. Az Unió jelentésében azt javasolta Magyarországnak, hogy helyezzen nagyobb hangsúlyt a digitális készségek fejlesztésére, különös tekintettel a felnőttek digitális képzésekbe való nagy arányú bevonására. 

Az IVSZ a „Koalíció a digitális készségfejlesztésért és munkahelyekért” hazai koordinátoraként azért is hozta létre a digitaliskeszsegek.hu gyűjtőoldalt, hogy a karrierváltók vagy digitális készségeiket fejleszteni vágyó szakemberek könnyebben megtalálhassák a lehetőségeket. 

digitaliskeszsegek.hu képzéseket listázó oldalán számos térítésmentesen igénybe vehető kurzus is megtalálható – a DigitalTech EDIH kurzusai a kkv-k vagy a közszféra szervezeteinek munkavállalói számára elérhetők, a LevelUp jellemzően angol nyelvű képzései minden érdeklődő számára nyitottak. 

A képzéseken kívül a weboldalon az oktatáshoz kapcsolódó pályázati lehetőségeketkészségfejlesztéssel kapcsolatos híreket, stratégiákat is rendszeresen közzé tesznek. 

A gyűjtőoldalra a szerkesztők szívesen látják a digitális készségfejlesztéssel kapcsolatos híreket és további kurzusokat a digitaliskeszsegek@ivsz.hu e-mail címen. 

Az oldal az Európai Unió támogatásával, a CEF-program keretén belül jött létre.

Cikk Information

Website link
Szervezet URL-je
Részletek
Digitális technológia/szakosodás
Digitális készségek
Digitális készségszint
Alapszintű
Középszintű
Emelt szintű
Digitális szakértő
Földrajzi terület - Ország
Magyarország
Európai Unió
Kezdeményezés típusa
Uniós intézményi kezdeményezés

Szólj hozzá