Az új technológiák és a digitális trendek gyors ütemben alakítják át munkánkat és a mindennapi üzletmenetet. Ez teljesen új perspektívákat és lehetőségeket jelent számodra a szakmádtól függetlenül. Te nagyon is részese vagy a saját jövőd megteremtésének a munkaerőpiacon – ne bízd ezt a műszaki konglomerátumokra!

A nyári szünet gyorsan közeledik. Ez nem azt jelenti, hogy csak a teraszon hűsítő fehérborra vagy a dán tengerpartokon fröccsenő vízre van szükség: ússz az önfejlesztés hullámain is és gondolkodj el azon, hogyan dolgozol és a mindennapi életed mekkora része függ a technológiától. A digitális technológiák soha nem látott gyorsasággal változtatják meg az életvitelünket és a munkánkat. Az olyan technológiai trendektől kezdve, mint a mesterséges intelligencia és a chatbotok, a virtuális meetingekig és a felhőalapú számítástechnikáig – a dán munkahelyek változásban vannak.

Haladunk a korral

A Szilícium-völgyi technológiai óriások, mint a Meta vagy a Google szerepe a trendek és a digitális fejlesztések előmozdításában nem helyettesíthető, viszont nem lehet az ők hangjuk az egyetlen. Hasonlóképpen, az olyan nagy kérdéseket, mint a digitalizáció vagy az éghajlatváltozás, nem hagyhatjuk csak a politikusokra: a mi demokratikus felelősségünk, hogy tiltakozzunk az olyan politikák és törvények ellen, amelyek nem felelnek meg az értékeinknek.

Vegyük ezeket a példákat kisebb léptékben – például munkahelyi kontextusban -, ahol az osztályvezetők, menedzserek és vezetők mind felelősek a vállalat digitális útjának kijelöléséért. Mindenki beleszólhat (és bele is kell szóljon) a jövője megvalósításába. Az IT szakemberek segíthetnek a dolgok elvégzésében és támogathatják a technológiai fejlődést, de a digitális jövő ugyanúgy az ügyvédek, orvosok, tanárok, banki tisztviselők, építészek és HR-szakemberek vállán is nyugszik. Ha ehhez még hozzávesszük az önfoglalkoztatókat is, a terület óriási lesz.

Beszéljünk digitálisan: egy közös nyelv

Közös „nyelvet” és közös értelmezést kell kialakítanunk a digitalizációról. Nem bonyolult kifejezésekről van szó, hanem a józan észről, valamint arról, hogy képesek legyünk megalapozott döntések meghozatalára. Olyan nyelven kell kommunikálnunk, amely lehetővé teszi, hogy mindenkit bevonjunk a beszélgetésbe arról, hogy mit tudunk és mit akarunk a digitális eszközökkel megvalósítani. Ez az alapja a jó digitális munkakörnyezet biztosításának és a digitális fejlesztésekkel való együttműködésünk megerősítésének a munkahelyen. A digitalizációval minden alkalmazottnak foglalkoznia kell, nem csak az IT osztálynak.

Egy átlagos alkalmazottként, aki nem rendelkezik informatikai szakmai háttérrel, fontos, hogy feltedd magadnak a kérdéseket:

  • Miben akarom, hogy a digitalizáció a segítségemre legyen a munkám során?
  • Megfelelően kihasználom a digitalizációban rejlő lehetőségeket?
  • Hogyan fog kinézni a munkám három vagy öt év múlva – és megvannak a megfelelő képességeim?

Neked is van beleszólásod – a digitális kérdésekben is

A digitalizáció munkával kapcsolatos kérdései nem állhatnak egyedül. A digitalizáció ma társadalmunk szerves részét képezi. Fontos, hogy mind a dán parlament, mind pedig az EU biztosítsa a keretet a digitális életünk feletti ellenőrzés fenntartásához. Ugyanakkor az is fontos, hogy a polgárok megértsék, hogy a demokrácia általános elvei továbbra is érvényesek (pl. szabadon választhatják meg, hogy milyen digitális szolgáltatásokat kívánnak igénybe venni).

A fejlesztés már folyamatban van – ragadd meg a lehetőségeket

Semmi újdonság nincs abban, hogy az új technológiai fejlesztések megváltoztatják munkánkat és mindennapi életünket. A történelemkönyvek azt mutatják, hogy ez egy alapvető feltétel az emberek számára és hogy már elég régóta így van. A digitalizáció azonban olyan ütemben zajlik, hogy azt nehéz követni. Ez egy egyre gyorsabb fejlődés. Éppen ezért az ember nagy szolgálatot tesz azáltal, hogy érdeklődik a fejlődés és a benne rejlő perspektívák és lehetőségek iránt. Nem arról van szó, hogy derűs optimistának kell lenni és minden új technológiát befogadni. Éppen ellenkezőleg, arról van szó, hogy meglegyen a képességünk arra, hogy kritikusan és konstruktívan kapcsolódjunk a már folyamatban lévő fejlődéshez. Ha szeretnéd, megteremtheted saját digitális jövődet.

Cikk Information

Digitális technológia/szakosodás
Digitális készségek
Digitális készségszint
Alapszintű
Emelt szintű
Digitális szakértő
Középszintű
Földrajzi terület - Ország
Dánia
Kezdeményezés típusa
Helyi kezdeményezés

Szólj hozzá