Mit érdemes tudni az Országos IT Megmérettetésről?

Az Országos IT Megmérettetés egy hét héten át tartó verseny Magyarországon, amelyben két tucat kategóriában indulhatnak a versenyzők. Természetesen akár egy, akár az összes kategóriában el lehet indulni. A kategóriák legjobbjai mellett hazánk legsokoldalúbb informatikusát is keresik.

Újdonságok 2023-ban

Ebben az évben a legnagyobb újdonság, hogy nem csak egyénileg, hanem vállalati színekben is lehet indulni, azaz hazánk legjobb IT csapatát is keresik!

Mikor kezdődik a verseny?

Az immáron hetedik alkalommal megrendezett Megmérettetés tervezetten október 12-én, csütörtökön kezdődik (az ettől való eltérés jogát a szervezők fenntartják). A nevezés DÍJTALAN.

Hogyan néz ki a verseny pontozási rendszere? (MINDENKÉPPEN OLVASD EL!)

A versenyben kétféle feladattal találkozhatsz:

 • feleletválasztós kérdés egy vagy több helyes megoldással
 • adatbekérős kérdés (szám, rövid szöveg)

Feleletválasztós kérdés több helyes válasszal:

 • ha a versenyző az összes válaszlehetőséget megjelöli: automatikusan 0 pont (nem lehet olyan kérdés a versenyben, amelyre az összes válasz helyes. Ha ilyen fordulna elő, Kiíró törli az adott feladatot.)
 • ha a versenyző jelölt meg helyes és helytelen választ is, de nem jelölt be minden válaszlehetőséget, akkor olyan arányban számít a rossz válasz mínusz pontnak, amilyen arányban a helyes plusz pontnak. Példa: 5 válaszlehetőség van, amelyből kettő helyes, mindegyik 2-2 pontot ér. A játékos bejelöli a két helyeset plusz egy helytelent, akkor 4 pontot érne a két helyes, de -2 pont a helytelen, így 2 pont jár neki (nem 4, de nem is 0, ahogy 2021-ben volt).
 • a kérdésért nem lehet összességében fentiek ellenére sem 0 pontnál kevesebb a megszerezhető pont
 • amennyiben a versenyző az összes helyes választ bejelöli, de nem jelöl be helytelent: maximális pontszám

Feleletválasztós kérdés egy helyes válasszal:

a helyes válasz megadásáért maximális pontszám jár, a helytelen válaszokért értelemszerűen 0 pont

Feleletválasztós kérdés, amelynél a több helyes válaszból elegendő egyet bejelölni a pontszerzéshez:

 • a versenyző az összes helyes megoldásból legalább egy helyeset bejelöl, de nem jelöl be helytelent: maximális pontszám
 • helytelen válasz bejelölése esetén nem jár pont, hiába van mellette helyes válasz is bejelölve!

Adatbekérős kérdések:

maximális pontszám jár a helyes válasz megadásáért (kis-és nagybetűt nem vesz a rendszer figyelembe). Helytelen válasz esetén nem jár pont, részpontszám ez esetben nincs!

Ha egy vitatott válasz később módosításra kerül, úgy ez később a versenyző pontszámának módosulását is magával vonhatja. Kiíró ilyen utólagos pontváltozások esetén az adott kategória versenyzőit igyekszik értesíteni.

Hogyan zajlik a verseny?

A verseny első négy fordulóját mindig csütörtök estétől kedd éjfélig lehet megoldani. Az utolsó három forduló időpontjára egy szűk időtartam áll rendelkezésre, amit a verseny indulásakor határozunk meg.

Az utolsó három forduló feladatait csak ebben a időpontban lehet megoldani. Ez jellemzően csütörtök, péntek, hétfő és kedd este 18-22 óra közötti sávot jelent, ezen belül minden kategóriára meghatározunk egy pontos időpontot.

megoldások minden fordulót követő csütörtök reggel 8 órától lesznek elérhetőek. Ha nem értesz egyet a megoldásokkal, várjuk észrevételeidet, amelyeket továbbítunk a feladatíróknak.

Mik a nyeremények, illetve kiket díjazunk?

 • A verseny közben minden kategóriában az adott forduló győztesei kisebb nyereményben részesülnek
 • A verseny végén a kategóriák első helyezettjei mellett a második és harmadik helyezetteket is díjazzuk
 • Az MSCI jóvoltából idén is díjazzuk hazánk legjobb női játékosát

A verseny abszolút győztese, hazánk legsokoldalúbb informatikusa a verseny főnyereményét kapja meg.

A pontos nyereményeket (kategóriagyőztesek, második, illetve harmadik helyezettek és a verseny abszolút győztese) a verseny indulásáig fedjük fel.

Hogyan használhatod a versenyt karriercéljaid elérésére?

Minden egyes kategóriában kiválaszthatod, hogy az adott hitelesítő partner és a verseny szervezői részéről szívesen veszed-e a megkereséseket, vagy csak játszani jöttél. Ha éppen nyitott vagy új lehetőségekre, a CV-det vagy LinkedIn profilodat mindenképpen érdemes feltöltened!

 • a kategóriát hitelesítő partnercég és a szervező név szerint megtekinthesse az eredményeidet (százalékos formában) és ez alapján megszólíthasson;
 • a kategóriát hitelesítő partnercég és a szervező anonim módon megszólíthasson;
 • illetve elzárkózhatsz attól, hogy a kategóriát hitelesítő partnercég és a szervező megszólíthasso

Cikk Information

Website link
Digitális technológia/szakosodás
Digitális készségek
Digitális készségszint
Digitális szakértő
Földrajzi terület - Ország
Magyarország
Kezdeményezés típusa
Helyi kezdeményezés

Szólj hozzá