A sokszínűbb technológiai iparág segíthet a jövőbeli munkaerő biztosításában és a szélesebb közönséget megcélzó, jobb digitális megoldásokban.

Vezetés közben elgondolkodtál már azon, hogy a biztonsági öv megmentené-e az életedet, ha balesetet szenvednél? Ha egy átlagos férfi vagy, akkor valószínűleg nincs okod aggodalomra. Ha viszont nő vagy, a történet másképp alakulhat. A biztonsági övet elsősorban az átlagos férfi arányai szerint fejlesztették ki, ezért egy nő számára meglehetősen végzetes következményekkel járhat.

Ez nem azért van így, mert vannak gonosz emberek, akik nem akarják biztosítani a nőket az autóban. Egyszerűen arról van szó, hogy a biztonsági övet főként férfiak alkották meg és ezért tudatalatti módon saját magukra és a saját világukra alapoztak, amikor kifejlesztették.

A technológiai területen dolgozók alig több mint negyede nő. De mi köze ennek a biztonsági övhöz? Miért problémás és miért van egyáltalán szükség nagyobb sokszínűségre?

Akárcsak a biztonsági öv esetében, digitális megoldásaink is azzal a kockázattal járnak, hogy egy tudatlan elfogultság miatt azoknak a kisebbségeknek kedveznek, akik a megoldást létrehozták vagy figyelmen kívül hagynak más társadalmi csoportokat.

Számos tanulmány bizonyítja, hogy a sokszínűség kifizetődő.  Egy diverz csapat egyszerűen jobb megoldásokat fejleszt ki, mint egy homogén. Ez az eredményekben is mutatkozik: a diverz csapatok 3,7%-kal több profitot termelnek, mint a homogén csapatok.

Az IT-szektorban is nagyon alacsony gyakorlati munkaerőhiány tapasztalható. Becslések szerint Dániában 2030-ban akár 22 000 IT-szakember is hiányozhat. Ezt a problémát többféle profilú szakember képzésének és az iparba vonzásának révén lehet megoldani. Fontos hangsúlyozni, hogy a sokszínűség nem csak több nő jelenlétét jelenti, hanem különböző háttérrel, etnikummal, szexualitással rendelkező emberek is hozzájárulhatnak a sokszínűséghez.

Hogyan vonzzunk több profilt az IT-szektorba?

Nincs olyan egyszerű megoldás, amely automatikusan több profilt bevonzana. Azonban számos intézkedést lehet tenni annak érdekében, hogy az IT érdekesebbé váljon a különböző profilú szakemberek számára.

Claus Brabrand, a Koppenhágai Informatikai Egyetem Számítástechnikai Oktatási KutatóKözpontjának vezetője azt kutatja, hogy az informatikai oktatás hogyan tudna több nőt vonzani.

Claus Brabrand szerint a sikeres kulcsfontosságú intézkedések közé tartozik, hogy megmutassák a nőknek és különböző profilú szakembereknek, miről is szól valójában az IT, hogy megtalálhatják benne a helyüket és rájöhetnek, hogy képesek erre. Arról is szól, hogy bemutassák azt, hogy az IT és a programozás valódi problémák megoldásában segíthet, és hogy IT képzettséggel valódi változást lehet hozni valódi emberek életébe.

Ez többek között a sztereotipikus kommunikáció elkerülésével, a női és sokszínű példaképek kiemelésével, valamint a versengés helyett az együttműködés hangsúlyozásával érhető el.

A társprogramozók tapasztalatai szerint a közösség és az az érzés, hogy nincsenek egyedül, nagy hatással lehet arra, hogy a nők és a különböző profilú szakemberek bátrabban lépjenek be a technológiai pályára. Ugyanez vonatkozik a példaképekre is, akiket követhetnek. Pontosan egy ilyen közösség létrehozását célozza meg platformjával a Netop, amely egyszerre egy befogadó közösség, valamint egy olyan hely, ahol az emberek mentorokat és példaképeket találhatnak, akiket követhetnek és akiktől tanulhatnak.

Szeretnél többet tudni?

Látogasd meg a Co-coders-t, és tudj meg többet a kódolásról – csatlakozz még ma!

Cikk Information

Digitális készségszint
Alapszintű
Digitális technológia/szakosodás
Digitális készségek
Földrajzi terület - Ország
Dánia
Kezdeményezés típusa
Helyi kezdeményezés
Szerző
Kömlődi Ferenc

Szólj hozzá