Vegyél részt a regionális IT Fitnesztesztben, mérd össze tudásod szlovák, lengyel és cseh hasonló korú diákokkal és nyerj értékes ajándékokat.

A teszt a 21. században a hatékony, minden forrást megtaláló tanuláshoz, a mindennapi élethez szükséges digitális készségeket méri fel, nem az iskolában oktatott informatikai tananyag elsajátításának ellenőrzésére szolgál. Ebbe a körbe ugyanannyira beletartozik az interneten való hatékony böngészés, mint a biztonságos internethasználat, a közösségi médiák megfelelő használata vagy az irodai alkalmazások helyes alkalmazása. Ennek megfelelően a teszt az alábbi 5 területen méri fel a diákok digitális készségeit és ad százalékos visszajelzést az adott területen elért eredményéről a tesztelőnek:

  • Internet
  • Biztonság és számítógépes rendszerek
  • Komplex feladat megoldás
  • Irodai eszközök
  • Kollaboratív eszközök és közösségi hálózatok

A korosztályi sajátosságok miatt a teszt két nehézségi fokozatban érhető el. 20 tesztkérdés méri fel a 5-8. osztályos tanulók, míg egy 25 kérdésből álló teszt a 9. osztályos vagy annál idősebb diákok és felnőttek készségeit. A teszt kitöltéséhez kb. egy tanórára van szükség, azonban a tesztelőnek összesen 48 órája van a teszt véglegesítésére és beküldésére.

A kérdéseket pedagógusok állították össze, minden évben adaptálva a kérdéseket az aktuális trendekhez és technológiákhoz. A teszt kitöltéséhez az Internet és más eszközök (kivéve a diáktársak, a tanár és a szülők) felhasználhatóak, sőt használni is kell ezeket a helyes válasz megtalálásához.

A teszt 2022-ben V4-es szintre lépett, mind a 4 országban elérhető a diákok és bárki számára az adott országban használt anyanyelven. A V4-es kiterjesztés a Visegrádi Alap támogatásának köszönhetően valósul meg, melyet minden országban jelentős ipari támogatás egészít ki ajándékok formájában megtestesülve.

Motivációs ajándékokkal készülünk a diákok számára (közel 100 ajándék várja őket, többek között egy Xbox is), illetve a tanárok (közel 60 ajándék) és az iskolák számára is. Különdíjunk egy Maker’s Red Box alkotópedagógiai csomag egy iskola számára, melynek értéke 1,7 millió Forint.

A pedagógusoknak lehetőségük van osztályuk/osztályaik eredményének a figyelemmel kísérésére, amely jó lehetőséget biztosít a diákok nem megfelelő készségeinek felismerésére és időben történő korrigálására.

A 2022-es tesztidőszak 2022. október 31-ig tart, melyet követően egyrészt a motivációs ajándékok kisorsolása és átadása történik meg, másrészt elkészül egy Magyarországra vonatkozó elemzés a diákok digitális készségeiről.

Az IT Fitneszteszt az Európai Bizottság által is elismerésben részesített teszt a digitális készségek mérésére. Az IT Fitneszteszt először 2011-ben Szlovákiában mérte fel a diákok digitális készségeit az eSkills Week kommunikációs kampány részeként. A teszt szervezője, az ITAS (az IVSZ szlovákiai megfelelője) már az első évektől élvezi a szlovák kormányzat támogatását, amely felismerve a mérés szükségességét és az alkalmazott módszertan hasznosságát minden évben a teszt mellé állva, az iskolákat kitöltésre bátorítva járul hozzá többek közt a tesztelés sikeréhez.

Cikk Information

Website link
Ugyanaz, mint az URL
Kitöltöm az IT Fitnesztesztet
Digitális technológia/szakosodás
Digitális készségek
Digitális készségszint
Alapszintű
Középszintű
Földrajzi terület - Ország
Magyarország
Kezdeményezés típusa
Regionális kezdeményezés

Szólj hozzá