A Digitális Európa Program (Digital Europe Programme) egy új uniós finanszírozási program, amelynek célja, hogy a digitális technológiákat közelebb hozza és elterjessze a vállalkozások, a polgárok és a közigazgatás körében, illetve az ezekhez kapcsolódó emelt szintű digitális készségek fejlesztésére megfelelő képzések jöjjenek létre.

A digitális technológia és infrastruktúra kritikus szerepet tölt be magánéletünkben és üzleti környezetünkben. Rájuk támaszkodunk a kommunikációban, a munkában, a tudomány előmozdításában és az aktuális környezeti problémák megoldásában is. A COVID-19 világjárvány ugyanakkor nemcsak arra világított rá, hogy mennyire támaszkodunk technológiánkra, hogy rendelkezésünkre álljon, hanem arra is, mennyire fontos, hogy Európa ne függjön a világ más régióiból érkező rendszerektől és megoldásoktól. E cél eléréséhez a Digitális Európa Program program egyengeti az utat.

A Digitális Európa Program stratégiai finanszírozást biztosít e kihívások megválaszolásához, projekteket támogatva öt kulcsfontosságú területen: szuperszámítástechnika, mesterséges intelligencia, kiberbiztonság, emelt szintű digitális készségek, valamint a digitális technológiák széles körű használatának biztosítása a gazdaságban és a társadalomban, többek között a Digital Innovációs Központok révén. A (folyó áron) 7,5 milliárd eurós tervezett teljes költségvetéssel a program a gazdasági fellendülés felgyorsítását és Európa társadalmának és gazdaságának digitális átalakulását támogatja, mely mindenki számára előnyös, de különösen a kis- és középvállalkozások számára lesz az.

A 2021-2027-es programozási időszakra a DIGITALEUROPE program költségvetéséből 580 milliót fordítanak az emelt szintű digitális készségfejlesztéssel kapcsolatos projektekre.

Ennek a programelemnek a keretében többek között a mesterséges intelligencia, a kiberbiztonság, a kvantum és nagyteljesítményű számítástechnika területén hiányzó szakemberek képzésére készülnek programok és gyakornoki programok, melynek tesztelését is támogatja a program. További célja a programelemnek a munkaerő továbbképzése rövid képzések révén a fent említett területeken, lekövetve a legújabb technológiai fejlesztéseket.

A 2021-22-es munkaprogram alapján ebben a kétéves periódusban 166 millió euró támogatást terveznek ezen a területen kiosztani, melyből 122 millió euró a speciális oktatási és képzési programokra, míg 44 millió euró az emelt szintű digitális készségek egyéb témái között kerül szétosztásra.

A 2021-22-es munkaprogramban tervezett 3 pályázati felhívási körből kettő már sikeresen lezajlott, míg a harmadik körös pályázati felhívások várható publikálási ideje 2022 Q3. Ebben a körben várhatóan 52 millió euró támogatást osztanak szét digitális készségfejlesztési projektek kötött.

Forrás: Digital Europe Program 2021-22 munkaprogram

Finanszírozási lehetőség Information

Website link
Pénzügyi lehetőség URLje
Digitális Európa Program
Célcsoport
A munkaerő digitális készségei.
Az IKT-szakemberek és más digitális szakértők digitális készségei.
Digitális technológia/szakosodás
Mesterséges intelligencia
Nagy teljesítményű számítástechnika (HPC)
Kiberbiztonság
Digitális készségek
Digitális készségszint
Alapszintű
Földrajzi terület - Ország
Európai Unió
Iparági területe az oktatásnak és képzésnek
Tovább nem részletezett általános programok és képesítések
Tovább nem részletezett információs és kommunikációs technológiák (IKT)
Kezdeményezés típusa
Uniós intézményi kezdeményezés
Célcsoport
Felsőfokú végzettséggel (6. EKKR-szint) rendelkező személyek
Felsőfokú oktatásban részt vevő személyek (EKKR 8)
Felsőfokú oktatásban részt vevő személyek (EKKR 7)
Felsőfokú végzettséggel rendelkező személyek (EKKR 8)
Felsőfokú végzettséggel rendelkező személyek (EKKR 7)
Felsőfokú (6. EKKR-szint) oktatásban részt vevő személyek
10 évnél hosszabb szakmai tapasztalattal rendelkező személyek
3 évnél rövidebb szakmai tapasztalattal rendelkező személyek
3-10 éves szakmai tapasztalattal rendelkező személyek
A finanszírozás formája
Támogatás
Közreműködő szervezet
Európai Bizottság, HADEA
Kedvezményezettek

jogi entitások

Finanszírozási kondíciók

A pályázati felhívás pontos részletei a felhívás publikálását követően a Funding and Tenders Portálon található meg.

Szólj hozzá