Ausztriában több mint 24.000 IT szakember hiányzik, és az elkövetkező 8 évben Európa-szerte további 11 millió informatikai szakemberre lenne szükség. A digitalberufe.at online platform tájékoztatást és iránymutatást nyújt a digitális szakmákról, és számos munkaköri profilt, valamint a digitális szakmák világába és jövőjébe betekintést engedő multimédiás tájékoztató anyagot tartalmaz.

A Digitalberufe.at karrier tájékoztató platform a Szövetségi Oktatási, Tudományos és Kutatási Minisztérium,az Internetoffensive Österreich és az whatchado GmbH kezdeményezése, mely a digitális szakmák világában való tájékozódást hivatott elősegíteni, így a digitális szakmák teljes köréről nyújt tájékoztatást. Ezáltal a platform hozzájárul Ausztriában a digitális munkalehetőségekkel kapcsolatos tudatosság növeléséhez és a digitális szakmák iránti érdeklődés fokozásához.

Háttér és főbb események

Egy Eurostat-felmérés szerint a vállalatok 55%-a ütközött nehézségekbe IKT-szakemberek toborzása és alkalmazása terén 2019-ben. Ennek oka egyrészt a jelentkezések hiánya, másrészt a megfelelő képesítések hiánya és az eltérő bérelvárások. A probléma önmagában is jelentős, és hatással lehet az uniós tagállamok versenyképességére is.

A digitális szakmák tekintetében nyújtott tájékoztatás és pályaorientáció elengedhetetlen a probléma elhárításához. Ezek köré épül a digitalberufe.at platform is. A honlap kifejezetten a következő kérdésekkel foglalkozik:

  • Mely ágazatokban vannak jelen az adott szakmák?
  • Milyenek az egyes szakmák jövőbeli kilátásai?
  • Milyen készségekre van szükség ahhoz, hogy az adott területen dolgozhassunk?

A platform a következő célcsoportokat célozza meg:

  • A tanárok információt kapnak az osztályteremi oktatáshoz, valamint ingyenes letölthető tananyagokat ahhoz, hogy a tanulóknak kreatív módon mutassák be a különböző digitális szakmákat.
  • A tanulók számára orientációs útmutató készült, amely gyakorlati betekintést nyújt a digitális szakmákba.
  • A szülők is betekintést kapnak a digitális szakmák témakörébe és a jövő szakmáiba.

Orientációs platformként a portál egy megfeleltetési funkciót használ, hogy pontosan azokat a lehetőségeket mutassa a felhasználónak, amelyek megfelelnek az ő érdeklődésének. A felhasználóknak tizennégy rövid kérdést kell megválaszolniuk az aktuális érdeklődési körükkel kapcsolatban, amely alapján megfelelő videó anyagokat ajánl nekik a rendszer. Ezek a videók digitális szakmákban dolgozók történeteit mutatják be. 

A platformon számtalan videó érhető el, amelyek a következő szakmai területeket fedik le: tervezés és fejlesztés (design and development), működés és biztonság (operation and security), valamint digitális alkalmazások (digital applications). Ezeken a kategóriákon belül ismertetik a foglalkozási területeket, a jövőbeli kilátásokat, a kezdő fizetéseket és a képzési pályákat. 

Emellett a pedagógusok számára PDF-formátumú dokumentumok is elérhetők és letölthetők. Ezek ismertetik a különböző szakmákat, és megfelelő feladatokat javasolnak a tanulók számára.

Miért jó gyakorlat ez? Hatály, struktúra és multimodalitás

A digitaleberufe.at portált egyénileg is lehet használni böngészésre és egyéni igények mentén való tájékozódásra, de pályaorientációs kurzusok keretében vagy az osztályteremi órák során is jól használható. A portált, mely széles tématerületet fed le, és amelyet nagyfokú trasznparencia és nagyszámú multimédia tartalom jellemez, sokan használják Ausztria-szerte.  A videók élethű betekintést nyújtanak az adott szakmába, foglalkoztatási helyzetbe, az információk jól strukturáltak és részletesen kidolgozottak. A három foglalkozási területen belül a platform ismerteti a jövőbeli kilátásokat, a kezdő fizetéseket és a képzési pályákat is.

A portál hozzájárul ahhoz, hogy a különböző szakmákkal kapcsolatos általános ismeretek javuljanak, és támogatja, hogy a jövőben könnyebb legyen informatikai szakembereket alkalmazni.

Jó gyakorlatok Information

Website link
A képzés URL-je
A Digitalberufe.at platform
Digitális készségszint
Alapszintű
Középszintű
Emelt szintű
Digitális szakértő
Digitális technológia/szakosodás
Digitális készségek
Földrajzi terület - Ország
Ausztria
Kezdeményezés típusa
Nemzeti kezdeményezés
Iparági területe az oktatásnak és képzésnek
Tovább nem részletezett általános programok és képesítések
Célcsoport
A munkaerő digitális készségei.
Digitális készségek mindenki számára
A kezdés időpontja
31/12/2018T23:00:00
A befejezés időpontja
31/12/2018T23:15:00
A finanszírozás típusa
Állami

Szólj hozzá