Tudatosabb internethasználat

Kisfilmek az online környezet ellentmondásos, kockázatos jelenségeiről, linkgyűjtemény friss, szakmai információkkal

A digitális átalakulás egyik legfontosabb kérdése, hogy hogyan tudjuk az internetet, különösen a fiatalok hogyan tudják az internetet biztonságosan, tudatosan és értékteremtő módon használni. A digitális gyermekvédelem közös ügyünk és felelősségünk. Ezért a Digitális Jólét Program (DJP) keretében elkészült Magyarország Digitális Gyermekvédelmi Stratégiájának (DGYS) célja, hogy megvédjük gyermekeinket az internet káros tartalmaitól és módszereitől, a kockázataitól, valamint felkészítsük őket, a szüleiket, a tanáraikat a tudatos és értékteremtő internethasználatra.

Annak érdekében, hogy az internethasználat során a gyermekeinkre leselkedő kockázatok kiküszöbölhetőek legyenek, és az internet nyújtotta lehetőségekkel minél hatékonyabban tudjanak élni, a stratégia alapvető szerepet szán a médiaműveltség, médiatudatosság fejlesztésének.

Digitális tananyag-egységek, kisfilmek

Ezért a köznevelési intézmények számára digitális médiaműveltség (médiaintelligencia) fejlesztésére alkalmas digitális tananyag-egységek kerültek kialakításra (8-12. évfolyamosok részére). Ezek elsősorban a digitális médiaszöveg-értelmezés, értékelés és kritika, valamint a részvétel, a kockázattudatosság és a tartalomalkotás képességfejlesztését szolgálják. A csomaghoz négy, a korosztálynak szóló tematikus videót is készítettünk, amelyek a likefüggőség, az online zaklatás, a dezinformáció és fake news, valamint a testképzavar problémáira világít rá. A Szabó Gábor rendezésében készült szituációs kisfilmek szereplői (Stefanovics Angéla, Kurta Niké, Laboda Kornél és Kovács Domonkos) gyorsan pergő, humoros vagy éppen szívszorító jelentekben fogalmazzák meg az online környezet ellentmondásos és kockázatos jelenségeit, kiváló vitaalapként szolgálva a tudatosabb internethasználatot segítő foglalkozásokhoz.

Likefüggőség

https://youtube.com/watch?v=vfoPfXBKhXc

Online zaklatás

https://youtube.com/watch?v=GE65Ygfk4CU

Fake news

https://youtube.com/watch?v=2uuA7QSRK-E

Testképzavar

https://youtube.com/watch?v=B6fXFGMAsak

A tudatos internethasználatot segítő hasznos linkek gyűjteménye, pedagógusok, szülők és gyerekek számára

Az interneten rengeteg anyag található az internetezés veszélyeiről, kockázatairól, amelyek nagy része vagy az online bulvársajtóban terjedő, inkább a pánikkeltésre, mint a szakszerű tudatosításra alkalmas cikk, vagy nem kimondottan a tematikára szakosodott oldalakon felbukkanó, hamar tovatűnő szöveg. Ezért összeállításra került egy 100 hasznos, releváns linkből álló, strukturált, annotált és bővíthető linkgyűjtemény is, amely 60 %-a magyar, 40 %-a angol nyelvű oldalakra mutat, amelyekből az érdeklődök, legyenek pedagógusok, szülők, vagy maguk a fiatalok a tudatos internethasználattal kapcsolatban juthatnak friss szakmai információkhoz. A linkgyűjteményben a közvetlenül elérhető honlapok mindegyikéről rövidebb tartalmi kivonat is olvasható, az oldalak jellemző vizuális arculatának megjelenítésével és néhány hasznos, a honlapon elérhető anyag címével.

A linkgyűjtemény itt érhető el.

Jó gyakorlatok Information

Website link
Háttérinformáció URL-je
Forrás
Célcsoport
Digitális készségek az oktatásban.
Digitális készségek mindenki számára
Digitális technológia/szakosodás
Digitális készségek
Digitális készségszint
Alapszintű
Földrajzi terület - Ország
Magyarország
Iparági területe az oktatásnak és képzésnek
Tovább nem részletezett általános programok és képesítések
Kezdeményezés típusa
Nemzeti kezdeményezés
A finanszírozás típusa
Állami
Szervezet

Szólj hozzá