A „Women Go Tech” egy litván székhelyű NGO szervezet, amelynek küldetése, hogy a nőket technológiai karrier felé irányítsa mentorálás, megfelelő tartalom biztosítása, rendezvények szervezése és közösségépítés révén. Két szervezet, az Infobalt és a Global Shapers (a Világgazdasági Fórum kezdeményezése) hozta létre a Women Go Tech szervezetet válaszként a nők litván IKT-ágazatbeli alulreprezentáltságára, valamint a női vezetők és példaképek hiányára.

Együttműködés az üzleti szektorral

A „Women Go Tech” segít a nőknek belépni az ágazatba azáltal, hogy üzleti szakemberek által vezetett mentori üléseket szerveznek, technológiai tartalmat biztosítanak, rendezvényeket szerveznek, és támogatják a többrétű közösséget. A szervezet  az üzleti szektor erős partnerévé vált segítve a nőket az ágazat igényeinek és követelményeinek megértésében.

Discovery és akcelerátor programok

A szervezet célcsoportja általánosságban a nők, bár a két alprogram különböző célcsoportnak szól:

  • A Discovery program azokra fókuszál, akik meg szeretnék ismerni a technológiai szektor kínálta lehetőségeket, a szektor specialitásait és karrierlehetőségeit, függetlenül az előzetes ismereteiktől. Ez a kurzus 15 órát fed le, és számos eseményt és egyéb közösségépítő tevékenységet foglal magában.
  • Az Akcelerátor program keretében a nők elkötelezték magukat a technológiai pályára való átképzés mellett, mentorálásban részesülnek a célok meghatározása, a kompetenciák azonosítása és karrierjük megtervezése érdekében. A nőknek felnőtteknek kell lenniük (18+), más korlátozás nincs a programban. A tartalmat létrehozó vállalatok a karrierlehetőségek bemutatásából profitálnak, míg a mentorok személyes fejlődést érnek el. Ez egy 6 hónapos intenzív program mentorálással, eseményekkel, technológiai és karrier tartalommal.

Mindkét program fizetős, azonban a szervezet mindkét programot ingyenesen kínálja az ukránoknak (az Ukrajnában maradóknak és a száműzetésben élőknek), és ösztöndíjat biztosít motivált résztvevőknek. A résztvevők költségei a vállalatok támogatásának, valamint a Google.org és az EBESZ által nyújtott támogatásoknak köszönhetően minimálisak.

A belépés akadályainak kutatása

A „Women Go Tech” célja, hogy a közép- és kelet-európai régióban terjeszkedjen, különös tekintettel Lengyelországra, a Cseh Köztársaságra, Romániára, Észtországra, Lettországra és Litvániára. A szervezet két kiterjedt kutatási projektet hajt végre jelenleg annak érdekében, hogy megértse a nők előtt álló akadályokat, melyek gátolják őket a technológiai iparba való belépésben, illetve azt, hogy hogyan kezeljék őket. Emellett kutatásokat folytatnak arról, hogy a mesterséges intelligencia hogyan befolyásolja a nők belépési akadályait a technológiai ágazatba és az oktatási ágazatba egyaránt. E felismerések felhasználásával a szervezet célja, hogy olyan terméket hozzon létre, amely foglalkozik ezzel a kérdéssel, és regionális szinten kezelje azt, ezáltal növelve a kezdeményezés hatását és nagyságrendjét. Emellett a „Women Go Tech” egy mesterséges intelligenciával foglalkozó program elindítását tervezi, amely arra összpontosít, hogy ösztönözze a nőket a mesterségesintelligencia-eszközök használatára és azok alkalmazására a technológiai ágazatba való belépéskor.

Miért tekinthető ez jó gyakorlatnak?

Ez a kezdeményezés az IKT-ágazaton belüli valós igényekre reagál: a nők alulreprezentáltsága az IKT-ágazatban Litvániában és tágabban az európai régióban. Ennek egyik kulcseleme a nők szerepének erősítése azáltal, hogy különböző életkorú, családi stb. életpálya-példákat mutat be annak érdekében, hogy rámutasson a technológiai iparágon belül kínálkozó lehetőségekre. Emellett a programok olyan kérdésekre is kiterjednek, mint a nemek közötti bérszakadék, az öregedés és a szülési szabadság. A kezdeményezés kulcsfontosságú erőssége a vállalkozásokkal és a politikai döntéshozókkal való együttműködés a litván IKT-ágazat nemek közötti szakadékának aktív csökkentése érdekében.

A szervezet más projektektjei esetében is elismerésben részesült. A „Women Go Tech”-et az EU „EU4Digital” kezdeményezés tanácsadójává választották a technológiai területen tapasztalható nemi sokszínűség témakörében, így a Women Go Tech tapasztalatai alapján útmutatót dolgozott ki a keleti partnerség országainak mentori programjaihoz. 2024 márciusában elindították a mentorálási projektet Grúziában, és a Women Go Tech továbbra is konzultációt folytat a partnerekkel. A projekt 1 millió euró támogatást kapott az Európai Bizottságtól, és három évig fog működni azzal a céllal, hogy a program keretében a technológiai iparban a nők 40–60%-ának foglalkoztatása révén magas hatást érjen el.

Emellett a Women Go Tech az „Empowering Girls” projektben is részt vesz a Junior Achievement Litvánával közösen, amely 2023-ban 250 iskolát látogatott meg Litvániában, több mint 300 nő közreműködésével, akik a technológiában sikeres nőket mutattak be. 

Egy önkéntes vezetésű szervezetből nőtte ki magát már a szervezet a mai szintre, melynek hatását azon nők számán keresztül érdemes nézni, akik sikeresen átképezték magukat a technológiai iparra – konkrét példát mutatva arra, hogy az ökoszisztéma hogyan tud konkrét hatást elérni. Az elmúlt 8 évben 700+ nő került át a technológiai szektorba az Akcelerátor program keretében, és 19,000+ vett részt a bevezető „Discovery” tanfolyamon. 2024-ben a „Women Go Tech” becslése szerint 800 résztvevője van mentorprogramjának.
 

Jó gyakorlatok Information

Website link
Ugyanaz, mint az URL
Women Go Tech
Digitális készségszint
Alapszintű
Középszintű
Emelt szintű
Digitális technológia/szakosodás
Mesterséges intelligencia
Digitális készségek
Földrajzi terület - Ország
Litvánia
Kezdeményezés típusa
Regionális kezdeményezés
Iparági területe az oktatásnak és képzésnek
Tovább nem részletezett információs és kommunikációs technológiák (IKT)
Célcsoport
A munkaerő digitális készségei.
Az IKT-szakemberek és más digitális szakértők digitális készségei.
Szervezet
A finanszírozás típusa
Állami

Szólj hozzá