2017-ben az európai vállalkozások több mint fele ütközött nehézségekbe IKT-szakemberek toborzása, illetve az üres IKT álláshelyek betöltése során. A helyzet különösen akut volt azon IKT pozíciók esetében, amelyek magas szintű mesterséges intelligencia (AI) készségeket igényeltek. Az ARISA (Európai Mesterséges Intelligencia Készségek Szövetsége) projekt erre a problémára kíván választ adni.

A szövetségről

A mesterséges intelligenciához kötődő készségek fejlesztésére létrejött európai szövetség, az ARISA, a mesterséges intelligenciára vonatkozó ágazati készségstratégia kidolgozásával, szakképzési tananyag kidolgozásával és képzések indításával támogatja A készségekről szóló paktum (Pact for Skills) végrehajtását.

Célkitűzések:

  • A mesterséges intelligencia készségekkel kapcsolatban rendelkezésre álló információs bázisfejlesztése és a mesterséges intelligencia készségekkel kapcsolatos hiányosságok elemzése uniós szinten.
  • Európai stratégiai megközelítés kidolgozása a mesterséges intelligencia készségekkel kapcsolatos ágazati együttműködésről.
  • Az egész európai AI-ágazatra kiterjedő tanterv kidolgozása, különböző képzési modulokkal, a kialakulóban lévő AI-foglalkozási profilok tekintetében.
  • A képzési program (beleértve a tanúsítványok rendszerének) kísérleti alkalmazása különböző országokban.
  • A projekt eredményeinek nemzeti szintű bevezetése, biztosítva a kulcsfontosságú stakeholderek széles körű bevonását és az eredmények széleskörű alkalmazását.

Iparági felmérés

A projekt keretében 2022. októberében megvalósult egy iparági felmérés. A felmérés célja, hogy jobban megértsék, mely AI készségekre van a legnagyobb szükség a munkaerőpiacon és milyen nehézségekbe ütközik, ha megfelelően képzett munkaerőt szeretnének alkalmazni.

Ennek keretében ugyanúgy számítottak az informatikai szektor képviselőire, mint az AI-t alkalmazó vagy alkalmazni kívánó más szektorbeli vállalkozások véleményére és tapasztalatára.

A felmérés eredményei várhatóan 2023. februárban kerülnek publikálásra.

Kezdeményezése Information

Célcsoport
A munkaerő digitális készségei.
Az IKT-szakemberek és más digitális szakértők digitális készségei.
Digitális technológia/szakosodás
Mesterséges intelligencia
Big Data
Digitális készségszint
Középszintű
Emelt szintű
Digitális szakértő
Földrajzi terület - Ország
Európai Unió
Kezdeményezés típusa
Uniós intézményi kezdeményezés
Iparági területe az oktatásnak és képzésnek
Szoftver- és alkalmazásfejlesztés és elemzés
Adatbázis- és hálózattervezés és adminisztráció
Számítógéphasználat
Elektronika és automatizáció
Környezetvédelmi technológiák
Website link

Szólj hozzá