Magyarországon készülőben van az új Nemzeti Digitális Állampolgárság Programja, melynek kapcsán december 7-én Guller Zoltán, a Digitális Magyarország Ügynökség (DMÜ) vezérigazgatója és az IVSZ eknöksége tartott egyeztetést.

A kormány december végéig elkészülő Digitális Állampolgárság Programjának központi eleme a digitális állampolgárság lesz, erről és a további együttműködési lehetőségekről volt szó az IVSZ elnökség és a DMÜ vezérigazgatójának találkozóján.

AZ IVSZ egyik fő törekvése, hogy elősegítse a digitális szakma szereplői és a politikai döntéshozók közti párbeszédet Magyarország digitalizációját szem előtt tartva, így az IVSZ az elmúlt években már számos javaslatot tett annak érdekében, hogy Magyarország nyertesként kerülhessen ki a digitális transzformációjából.

Az új Nemzeti Digitális Állampolgárság Programjával kapcsolatos egyeztetésre az IVSZ elnökség szokásos év végi vacsoráján került sor. A DMÜ vezérigazgatója, Guller Zoltán hangsúlyozta, hogy a DMÜ ellátja a digitalizációs terület irányításával kapcsolatos feladatok jelentős részét, továbbá azt is, hogy a december végéig elkészülő Digitális Állampolgárság Programot a következő 3 évben meg is valósítják.

A DMÜ-nek további fontos célja az is, hogy elősegítse, hogy a kormányzati munka a közeljövőben adatvezérelt legyen. Ennek egyik előfeltétele az adatbiztonság, melynek megteremtéséhez már folyamatban van egy Magyarországra telepített felhőszolgáltatás megvalósíthatóságának a vizsgálata.

Az IVSZ elnöksége továbbá hangsúlyozta, hogy a Program megvalósításához kiemelten fontos lenne a megfelelő számú és tudású munkaerő. A kormányzati és a vállalati digitalizációhoz is elengedhetetlen a digitális szakemberek tömege, illetve a digitális kompetenciák társadalomban is széles mértékben való megléte. Utóbbihoz kulcsfontosságú lenne az oktatás területén komplex programok kiépítése, illetve az IT- és digitális szakemberképzések bővítése.

Az egyeztetés sikerrel zárult, a két fél nyitott a stratégiai együttműködésre, és a december 7-i egyeztetést a jövőben várhatóan további egyeztetések sora fogja követni.

Stratégia Information

Célcsoport
Digitális készségek mindenki számára
Digitális készségek az oktatásban.
A munkaerő digitális készségei.
Az IKT-szakemberek és más digitális szakértők digitális készségei.
Digitális technológia/szakosodás
Digitális készségek
Digitális készségszint
Alapszintű
Emelt szintű
Középszintű
Digitális szakértő
Földrajzi terület - Ország
Magyarország
Célnyelv
Magyar
Kezdeményezés típusa
Nemzeti kezdeményezés
Szervezet
Költségvetés
-
Közreműködők bevonása
-

Szólj hozzá