A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) prioritásainak kiemelt célja a munkaerő-kínálat fejlesztése, egyrészt a kompetenciafejlesztés és a felnőttképzés támogatásával, másrészt a képzési rendszernek a gazdaság igényeihez igazodó fejlesztésével. Az informatikai, illetve a digitális gazdasághoz kapcsolódó szakemberek iránti nemzetközi és hazai munkaerő-piaci igény dinamikusan bővül, mindeközben az utolsó tizenöt év adatai alapján hazánkban mind az informatikai képzésekre jelentkezők, mind a felvettek, mind pedig a képzéseket elvégzők száma folyamatosan csökken. A fokozódó mennyiségi és minőségi munkaerő-hiány hatásai már ma érzékelhetőek, és a következő években egyre nyilvánvalóbb korlátozó tényezőként jelentkeznek a digitális gazdaság fejlődése, illetve a nemzetgazdasági és vállalati szintű versenyképesség szempontjából. A Digitális Jólét Program 2030 erre az igényre alapozva határozza meg a digitalizációt érintő beavatkozások irányait.

A GINOP-3.1.6-20-2021-00001 projekt a fenti beavatkozási logika mentén digitális tudást megosztó, élményt nyújtó digitális tudásközpont létrehozását tűzi ki célul 6 helyszínen az országban. Továbbá a projekt céljai még az 5G technológiát bemutató helyszínek létrehozása a technológia használatának elősegítése céljából.

A 6 db digitális tudásközpont átadása mind a tervezett 6 városban már megtörtént: Nyíregyháza (03.09.), Veszprém, (03.21.), Békés (03.29.), Kaposvár (03.31.) és Kecskemét (04.01.), Oroszlány (06.10.). A nyári időszakban elsősorban táborokat szerveznek a központok.

  • Projekt azonosító száma: GINOP-3.1.6-20-2021-00001
  • Projekt teljes neve: Digitális élményközpontok hálózatának továbbfejlesztése és központi minőségbiztosítása
  • Kedvezményezett neve:Digitális Jólét Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság (konzorciumvezető)
  • Konzorciumi tagok:  Széchenyi István Egyetem; Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség; Autóipari Próbapálya Zala Korlátolt Felelősségű Társaság
  • Szerződött támogatás összege: 4 500 000 000 Ft
  • KIFÜ támogatási összeg: 50 000 000 Ft
  • A támogatás mértéke: 100%
  • A projekt kezdete: 2021.07.01.
  • A projekt hatályos befejezése: 2023. 03. 31.

Stratégia Information

Website link
Szervezet URL-je
Forrás
Célcsoport
A munkaerő digitális készségei.
Az IKT-szakemberek és más digitális szakértők digitális készségei.
Digitális technológia/szakosodás
Digitális készségek
Digitális készségszint
Alapszintű
Középszintű
Emelt szintű
Földrajzi terület - Ország
Magyarország
Célnyelv
Magyar
Kezdeményezés típusa
Uniós intézményi kezdeményezés
Szervezet
Költségvetés
Szerződött támogatás összege: 4 500 000 000 Ft
Közreműködők bevonása
-

Szólj hozzá