Mivel az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz (CEF) program fennállásának a 10. évfordulóját ünnepli, az Európai Egészségügyi és Digitális Végrehajtó Ügynökség (HaDEA) kiemeli a CEF-Telecom által támogatott projekteket, köztük a digitális készségekkel és munkahelyekkel foglalkozó koalíciót és a digitális készségekkel foglalkozó európai platformot .Ezek a kezdeményezések Európa-szerte erősítik a nemzeti digitális készségfejlesztési infrastruktúrákat.

Ebben a hónapban az AI4Gov mesterképzésre terelődik a figyelem, amely a mesterséges intelligencia területén foglalkozik a közszolgáltatásokkal, felismerve a mesterséges intelligencia szakértelmének szükségességét a közszférában. Ez az innovatív mesterképzés olyan tudományágakat integrál, mint a szolgáltatástervezés, a mesterséges intelligencia (MI), az etika és a politika, elősegítve az emberközpontú mesterséges intelligencia ökoszisztémáját, amely összhangban van Európa tágabb digitális jövőképével.

A 2020-ban elindított AI4Gov program négy európai egyetem együttműködése nyomán jött létre: Universidad Politécnica de Madrid (Spanyolország), Politecnico di Milano (Olaszország), Friedrich-Alexander-Universität Erlangen-Nürnberg (Németország) és Tallinn University of Technology (Észtország). 2021 és 2024 között 50 ország közel 120 résztvevője, köztük kormányzati és ipari szakemberek is elvégezték a programot.

Innovatív megközelítésének elismeréseként az AI4Gov mesterprogram megkapta a 2023. évi Európai Digitális Készségek Díját a „Digitális kompetenciafejlesztés a munkahelyen” kategóriában.

További információkért és frissítésekért az AI4Gov nyomon követhető a LinkedIn-en, ahol videointerjúk és beszámolók állnak rendelkezésedre.

© Európai Bizottság

Cikk Information

Digitális készségszint
Emelt szintű
Digitális technológia/szakosodás
Mesterséges intelligencia
Földrajzi terület - Ország
Európai Unió
Kezdeményezés típusa
Uniós intézményi kezdeményezés

Szólj hozzá