A Tanfolyam globális készségekről szóló 2023. évi jelentésével kapcsolatban Anita Līce, a lett Munkáltatók Szövetségének (LDDK) oktatási és foglalkoztatási vezetője, az ágazati szakértői tanácsok nemzeti koordinátora osztja meg véleményét Lettországról európai és globális kontextusban.

„Miért tartom érdekesnek Coursera tanulmányait? Mert az adatforrás hatalmas: több mint 120 millió tanuló, 7000 intézmény, 5400 kurzus a világ 300 legjobb egyeteméről és ipari partneréről” – magyarázza Anita Līce, a cikk szerzője.

A jelentés betekintést nyújt a világ 100 országából származó 124 millió tanuló tanulási eredményeibe az oktatás három legnépszerűbb területén: üzleti, technológiai és adattudományi képzések. Világszerte Lettország 100 ország közül a 71. helyen áll a kiváló készségek tanulási eredményeinek elérésében. Lettország azonban megelőzi Észtországot és Litvániát, amelyek a 74., illetve a 81. helyen állnak.

A tanulmány főbb megállapításai:

  • A gazdasági növekedés szorosan kapcsolódik a lakosság készségeihez.
  • Az internet-hozzáférés a gazdasági lehetőségekhez kapcsolódik.
  • A magas jövedelmű országokból származó diákok jobban hajlandók befektetni az emberek készségeibe.
  • a diplomások nagyobb valószínűséggel hajlandók befektetni a mesterséges intelligencia fejlesztésével kapcsolatos készségekbe.
  • Sok országban a két nem részvétele az online oktatásban egyenértékű. Átlagosan a Coursera-felhasználók 43%-a nő.
  • A világ számos országában a tanulók szakmai bizonyítványokat használnak a digitális készségekkel kapcsolatos munkahelyek megszerzéséhez. Az Egyesült Államok, India és Nigéria a szakmai bizonyítványok első számú címzettje.
  • A képességekkel rendelkező tehetségek az egész világon megtalálhatók.

A nemzeti és regionális képzettségi szinteket a Coursera-felhasználók, tanulók tanulási eredményei alapján értékelték, amelyeket mind az elvégzett feladatok összetettsége, mind az elért pontszámok alapján értékeltek.

Coursera vagyok.

Az európai régió kiemelkedik a világban:

  • Első hely áll a világon az üzleti készségek terén, ahol az országok több mint felében a diákok versenyképes vagy kiváló készségeket szereznek, beleértve Luxemburgot (98%), Svájcot (96%) és Dániát (95%). Lettországban az üzleti készségek mutatója 72%.
  • Második helyen áll a világon a technológia és az adattudomány területén. magas pontszámot értek el a diákok a technológiai területen Spanyolországban (100%), Svájcban (99%) és Ukrajnában (94%). Lettország – csak 35%.
  • Az adattudomány területén magas pontszámot elérő diákok találhatók olyan országokban, mint Spanyolország (97%), Luxemburg (95%) és Németországban (92%). Lettország – csak 11%.

Egy asztal rangsorolással.

A Coursera STEM kurzusain 2022. április 1. és 2023. március 31. között részt vett  diákok tekintetében elmondható, hogy 17 054 lett vett részt STEM-tanfolyamokon, amelyek 63%-a nő, amely a legmagasabb női arány a világon. Az év folyamán a növekedés 35% volt.

Coursera Global Skills Report 2023 itt érhető el.

Forrás: EPALE Latvia. Szerző: Anita Līce

Cikk Information

Website link
Skills Intelligence publikációjának az URL-je
A Coursera globális készségekről szóló 2023. évi jelentése
Digitális készségszint
Alapszintű
Középszintű
Digitális technológia/szakosodás
Digitális készségek
Földrajzi terület - Ország
Európai Unió
Kezdeményezés típusa
Nemzetközi kezdeményezés
Szerző
Kim Stensdal

Szólj hozzá