A készségek európai évéről

A készségek európai évének célja az volt, hogy a digitális és zöld technológiai készségekre összpontosítva kezelje a készséghiányokat az EU-ban. Nemzeti és uniós kezdeményezések és finanszírozási lehetőségek révén támogatta az átképzési erőfeszítéseket, különösen a kis- és középvállalkozások esetében. Az év során különböző érdekelt felek – köztük az Európai Bizottság, a tagállamok és az oktatási szolgáltatók – működtek együtt a készségekkel kapcsolatos tevékenységekben és rendezvényeken az év folyamán. A kezdeményezés 2023. május 9-én kezdődött és 12 hónapig tartott, számos intézkedést és kezdeményezést támogatva. 2024. április 30-án az European Year of Skills – What Comes Next? című rendezvényen ünnepelték az évet, annak eredményeit és jövőbeli előrejelzéseit. Az alapvető digitális készségekkel rendelkező személyek szerepvállalásának növelése továbbra is kiemelt prioritás az EU számára. A készségek európai éve rávilágított annak fontosságára, hogy az emberek rendelkezzenek a minőségi munkahelyekhez szükséges megfelelő készségekkel, és segítsék a vállalkozásokat, különösen a kis- és középvállalkozásokat az EU-n belüli szakemberhiány kezelésében.

A készségek európai évének eredményei

A készségek európai éve mindenekelőtt arról szól, hogy képessé tegyük az embereket szakmai életük fejlesztésére. A jobb készségek új lehetőségeket, jobb minőségű munkahelyeket és versenyképesebb európai gazdaságot jelentenek. Több mint 190 kezdeményezéssel a készségek európai, nemzeti, regionális és helyi szinten is központi szerepet kaptak: a kampányban részt vett emberek nagyobb tudatosságról, megértésről és bizalomról tesznek tanúbizonyságot az EU által vállalt készségekkel kapcsolatos kezdeményezések tekintetében, hajlandóbbak részt venni egy képzésen, és azt mondják, hogy ez a kezdeményezés pozitív hatást gyakorolt az életükre.

A készségek európai éve számokban

  • Több mint 2000 rendezvény Európa-szerte

  • 190 uniós kezdeményezés a készségek terén

  • 1,37 millió látogató a 23 tagállamban megrendezett 54  eseményen

  • 69 millió elérés a közösségi médiában

A digitális készségekkel és munkahelyekkel foglalkozó platform és a készségek európai éve

A platform támogatta a készségek európai éve céljait, mivel magas színvonalú információk, erőforrások és lehetőségek széles körét biztosítja a digitális készségek és munkahelyek területén minden szinten, az alapszinttől a haladó szintig. A digitális készségekkel és munkahelyekkel foglalkozó platform képzési lehetőségeket és karrierfejlesztési támogatást, bevált gyakorlatokat, szakértői tanácsadást, erőforrásokat és eszközöket, valamint a készségek európai évével kapcsolatos közös rendezvényeket kínál. Arra összpontosított, hogy Európa-szerte előmozdítsa a készségek és képesítések elismerését. E tekintetben a 2024. évi Európai Digitális Készségek Díja is ezt a gondolatmenetet követi: céljuk a digitális szakadék áthidalását segítő projektek és kezdeményezések díjazása. 2023 óta a platform ad otthont a Kiberkészségek Akadémiájának (Cyber Skills Academy) is, amelynek célja a kiberbiztonság területén képzett szakemberek számának növelése a kibertehetségek terén fennálló növekvő szakadék megszüntetése érdekében. Az Akadémia összefogja a meglévő kezdeményezéseket a kiberkészségek hiányának megszüntetése és a kiberbiztonsági munkaerőpiac igényeinek kielégítése érdekében.

Tudj meg többet a készségek európai évének eredményeiről.

© Európai Bizottság

Cikk Information

Digitális készségszint
Alapszintű
Középszintű
Emelt szintű
Digitális szakértő
Digitális technológia/szakosodás
Digitális készségek
Földrajzi terület - Ország
Európai Unió
Kezdeményezés típusa
Uniós intézményi kezdeményezés
Szerző
Loranne Avsar Zammit
Website link

Szólj hozzá