Az Európai Unió megalakította a Digital Skills and Jobs Coalition -t 2016. december 1-jén, amelynek hazai szervezéséért és koordinálásért az IVSZ a felelős. Létrejötte Neelie Kroes Európai Bizottsági biztos nevéhez köthető, és alapvető célja az volt, hogy a munkaerőpiac fejlesztéséért uniós és helyi szinteken is létrejöjjön egy folyamatos párbeszéd, így határozott lépésekre ösztönözze az állami és piaci szereplőket, illetve az oktatási és szakmai szervezeteket. 

A kezdeményezés most újabb lendületet kapott az Európai Bizottság támogatásának köszönhetően. Ennek célja, hogy a munkaerőpiacon tapasztalható digitális készségszakadék csökkentése érdekében összefogja az érintett nemzeti szereplőket és közösen gondolkozva, szükséges lépéseket megfogalmazva és megvalósítva a programban résztvevők tegyenek a helyzet javítása érdekében az adott országokban. 

 2022. július 7-én Brüsszelben találkoztak a kezdeményezés uniós résztvevői – így az IVSZ képviselői is -, hogy egy workshop keretében együtt dolgozzanak a jelenlegi legfontosabb feladatok megfogalmazásán, értelmezésükön, majd a jövőbeli megoldásukon. A jó gyakorlatok megosztása révén hatékonyabb együttműködés alakulhat ki a digitális készségfejlesztésben érintett nemzeti szervezetek között.

 Pár hét múlva Magyarországon is elérhetővé válik az az információs portál, amely magyar nyelven kínál majd hasznos és aktuális információkat a digitális készségek fejlesztése iránt érdeklődők számára. Az oldal hozzáférést ad az aktuális képzésekkel összefüggő információkhoz, a nemzeti és nemzetközi stratégiák részleteihez, továbbá a releváns rendezvények, illetve a digitális készségekkel kapcsolatos kutatásokról, finanszírozási lehetőségekről szóló tartalmakat közöl.

Cikk Information

Digitális technológia/szakosodás
Digitális készségek
Digitális készségszint
Alapszintű
Emelt szintű
Középszintű
Digitális szakértő
Földrajzi terület - Ország
Európai Unió
Kezdeményezés típusa
Uniós intézményi kezdeményezés

Szólj hozzá