Egy nemrégiben közzétett Eurobarométer felmérés rávilágít a kiberbiztonsági készségek növekvő hiányára az Európai Unióban, és azonnali fellépésre szólít fel a kiberbiztonsági szakemberek számának és a kiberbiztonsági tudatosság növelése érdekében az EU-ban működő vállalatok munkavállalói körében.

A felmérés összhangban van az Európai Uniós Kiberbiztonsági Ügynökség (ENISA) előrejelzési jelentésének közelmúltbeli megállapításaival, amelyek kiemelték a kiberkészségek hiányát, mint a kiberfenyegetések növekedéséhez hozzájáruló jelentős tényezőt. Ezek a fenyegetések jelentős kockázatot jelentenek a hálózati és információs rendszerek működésére és az egységes piac általános integritására nézve.

A kiberkészségekről szóló Eurobarométer felmérés főbb megállapításai

Uniós barométer a kiberkészségekről: középen egy nő egy megafonnal, mögötte homályos emberekkel

Az Eurobarométer felmérés számos kritikus felismerést tárt fel:

  • Tudatosságbeli és képzési hiányosságok: Bár a vállalatok 71%-a kiemelt prioritásként ismeri el a kiberbiztonságot, 74%-uk nem szervezett semmilyen képzést vagy a tudatosság növelésére fókuszáló programot alkalmazottai számára. Meglepő módon a vállalatok 68%-a véli úgy, hogy nincs szükség képzésre, 16%-uk nem ismeri a képzési lehetőségeket, 8%-uk pedig költségvetési megszorításokra hivatkozik.
  • A munkaerő-felvétellel kapcsolatos kihívások: A kiberbiztonsági szakembereket kereső vállalatok több, mint fele nehézségekkel szembesül, elsősorban a képzett jelöltek hiánya (45%), az általános jelölthiány (44%), a tudatosság hiánya (22%) és a költségvetési megszorítások (16%) miatt.
  • Minősítési és tanúsítási hiányosságok: A kiberbiztonsági munkakörökben dolgozók 76%-a nem rendelkezik hivatalos képesítéssel vagy tanúsított képzéssel. Emellett 34%-uk váltott nem kiberbiztonsági szerepkörből, 57%-uk pedig a meglévő feladatai mellett kiberbiztonsági feladatokat is vállalt.
  • Sokszínűség és befogadás: Míg a válaszadók 70%-a elismeri a sokszínűség és a befogadás fontosságát a kiberbiztonságban, a vállalatok 53%-a arról számolt be, hogy nincsenek nők a kiberbiztonsági szerepekben. Ennek ellenére mintegy kétharmaduk egyetért azzal, hogy a nőket arra ösztönzik, hogy kiberbiztonsági pozíciókat töltsenek be.

A kiberbiztonsági készségek megerősítése: a Bizottság válasza

E kihívásokra válaszul az Európai Bizottság fokozta erőfeszítéseit a kiberbiztonsági készségekkel kapcsolatos kezdeményezések ismertségének és láthatóságának, valamint a képzett szakemberek számának növelése érdekében. Az egyik kulcsfontosságú kezdeményezés a tavaly elindított Kiberkészségek Akadémiája, (Cybersecurity Skills Academy), amelynek célja a magán- és a közszféra közötti együttműködés fokozása európai és nemzeti szinten egyaránt.

Május 22-én Margarítisz Szhinász, a Bizottság alelnöke és Thierry Breton biztos találkozott olyan iparági vezetőkkel és szervezetekkel, amelyek elkötelezték magukat amellett, hogy az Akadémián keresztül ingyenes képzést biztosítanak. Az Akadémia célja, hogy központi platformként szolgáljon az egész Európára kiterjedő képzési lehetőségekhez, integrálva a különböző nemzeti és európai kezdeményezések erőfeszítéseit, mindazonáltal tájékoztatást nyújtva a kiberbiztonsági tanúsítványokról.

Ezzel összefüggésben a Kiberkészségek Akadémiájának az érdekelt felek bevonásáról szóló külön szakasza felszólítja az európai vállalatokat és szervezeteket, hogy tegyenek ígéretet a kiberbiztonsági készséghiány kezelésére és a nemek közötti egyensúly javítására ezen a területen.

Csatlakozz az európai kiberkészségek hiányának megszüntetésére irányuló erőfeszítésekhez: nyújtsd be vállalásaid, és csatlakozz a Kiberkészségek Akadémiájához!

Beruházások és jövőbeli tervek

A Bizottság ebben az évben 10 millió eurót különített el olyan projektek támogatására, amelyek célja kiberbiztonsági képzési programok végrehajtása a kkv-k, az induló innovatív vállalkozások és a közszféra számára. 2021 óta mintegy 600 millió eurót ruháztak be kiberbiztonsági készségekkel kapcsolatos projektekbe és kezdeményezésekbe, a tagállamok és a magánszektorbeli partnerek támogatásával. Az új finanszírozási lehetőségeket várhatóan 2024 őszén jelentik be.

Emellett a Women4Cyber Network bekerült az Akadémia kiberbiztonsági nemi alapú sztereotípiák elleni küzdelemmel foglalkozó platformjába. Ez a hálózat, amelynek 2024 márciusa óta a digitális készségekkel és munkahelyekkel foglalkozó platform ad otthont, különböző ágazatokból származó és különböző szintű szakértelemmel rendelkező, képzett kiberbiztonsági nőket gyűjt össze.

Az Eurobarométer felméréssel kapcsolatos részletesebb információkért látogass el a kiberkészségekről szóló Eurobarométer felmérés honlapjára.

Cikk Information

Digitális készségszint
Alapszintű
Középszintű
Emelt szintű
Digitális szakértő
Digitális technológia/szakosodás
Kiberbiztonság
Földrajzi terület - Ország
Európai Unió
Kezdeményezés típusa
Uniós intézményi kezdeményezés
Szerző
Loranne Avsar Zammit
Website link

Szólj hozzá