Mivel az Európai Unió gyors digitális átalakuláson megy keresztül, ezért a digitális készségek iránti kereslet az egekbe szökik. A digitális eszközök átalakítják a vállalkozásokat, globális elérést és működési hatékonyságot biztosítanak. A tudatosság ellenére 2022-ben az uniós vállalkozásoknak csak 53%-a fektetett be a digitális átalakulásba. A világjárvány felgyorsította ezt az átállást, hangsúlyozva, hogy a sikeres digitális átalakuláshoz digitálisan felkészült munkaerőre van szükség. Az Európai Szakképzésfejlesztési Központ (Cedefop) online álláshirdetésekre vonatkozó elemzésének felhasználásával készült „A digitális átállás digitális készségfejlesztést jelent: big data alkalmazása a felmerülő digitális készségigények nyomon követésére” című tanulmány feltárja a digitális készségigények változó környezetét Európában. 

A digitális készségek jelentősége az innováció és a versenyképesség szempontjából

A digitális készségek ösztönzik az innovációt, segítve a szervezeteket a fejlődő technológiához való alkalmazkodásban. Mivel az informatikai dolgozók iránti kereslet megugrott, a vállalatok azokat keresik, akik képesek eligazodni a kialakulóban lévő technológiákban, hiszen a digitálisan képzett munkaerő kulcsfontosságú az innováció és a versenyképesség szempontjából. A jelentős készséghiány azonban – az uniós vállalatok 70%-a szakemberhiánnyal küzd – hátráltatja az előrelépést. 2022-ben az uniós vállalkozások 4,5 %-a küzdött informatikai szakemberek felvételével, különösen olyan országokban, mint Dánia, Németország, Luxemburg, Hollandia és Ausztria. A kihívást a számítógépes programozás, a tanácsadás és az információs szolgáltatási szektorok jelentik, amelyek a vállalatok több mint felét érintik. Emellett a gyógyszeripari cégek 20 %-a és a tudományos kutatásban részt vevők 17 %-a számolt be arról, hogy nehézségekbe ütközik az informatikai szakemberek felvétele. E szakadék áthidalása összhangban van az EU digitális és készségfejlesztési programjával, előmozdítva a versenyképességet, a foglalkoztathatóságot és a digitális befogadást

A digitális átállás digitális készségfejlesztést jelent

A szakpolitikai tájékoztató kiemeli a digitális készségek szerepét a gazdasági fejlődés előmozdításában és a globális versenyképesség fokozásában. Hangsúlyozza továbbá, hogy mihamarabb határozott digitális politikákat és stratégiákat kell életbe léptetni. A munkaerő továbbképzésébe és átképzésébe való stratégiai beruházással, az oktatók készségei fejlesztésének előtérbe helyezésével, valamint az oktatási és képzési rendszerek korszerűsítésével biztosíthatjuk, hogy a folyamatban lévő digitális forradalom inkluzív erővé váljon, amely minden polgár javát szolgálja. 

Olvasd el a teljes háttéranyagot..

© Cedefop

Cikk Information

Digitális készségszint
Alapszintű
Középszintű
Emelt szintű
Digitális szakértő
Digitális technológia/szakosodás
Digitális készségek
Földrajzi terület - Ország
Európai Unió
Kezdeményezés típusa
Uniós intézményi kezdeményezés

Szólj hozzá