A mai digitális világban a kiberbiztonság kiemelt fontosságúvá vált. Ezt hangsúlyozta az EIT Digital „Cybersecurity First!” elnevezésű konferenciája is, melyet 2024. április 23-án Budapesten rendeztek meg. A magyar Nemzeti Kibervédelmi Koordinációs Központ (NCC-HU) egy kerekasztal-beszélgetés keretében járult hozzá az esemény sikeréhez.

Az EIT Digital „Cybersecurity First!” rendezvénye lehetőséget teremtett a kiberbiztonsági szakértők és döntéshozók számára a tapasztalatcserére és platformként szolgált az európai kiberbiztonsági kapacitások megerősítését célzó együttműködési lehetőségek megvitatásához, az európai kiberbiztonságról szóló párbeszéd és a stratégiai partnerségek erősítéséhez.

A rendezvényen számos tagállambeli szervezet képviselőivel folytatott panelmegbeszélésre került sor, melyen több európiai uniós szervezet, így a Digital Europe, az ENISA és az ECSO is képviseltette magát.

A Nemzeti Kibervédelmi Koordinációs Központ (NCC-HU) felkérést kapott a „Representatives from regional National Coordination Centres” elnevezésű panelbeszélgetés megszervezésére, melyen három tagország képviselője, Aleksi Rantaniemi (NCC-FI), Katarzyna Nowak (NCC-PL) és Ivan Makatura (NCC-SK) vett részt meghívott előadóként.

A kerekasztal-beszélgetés során Hári Krisztián, az NCC-HU képviseletében ismertette az NCC-HU fő szerepét. Az NCC-HU nemzeti kapcsolattartó és koordinációs pontként támogatja az Európai Kiberbiztonsági Kompetenciaközpont (ECCC) küldetését és célkitűzéseit és együttműködik az ECCC-vel, a Nemzeti Koordinációs Központok Európai Hálózatával, valamint a többi érintett szereplővel, az iparral, a közszférával, a tudományos és kutatói közösséggel és az állampolgárokkal, szem előtt tartva a kiberbiztonság területén jelentkező kihívásokat. Az NCC-HU küldetése, hogy támogassa a magyar ökoszisztémát a kiberbiztonsági kompetenciák és kapacitások kiépítésében, hogy hozzájáruljon az ország kiberbiztonsági ipari bázisának fejlődéséhez, és erősítse az EU stratégiai autonómiáját.

Hári Krisztián felkérte a tagországok képviselőit, hogy mutassák be nemzeti koordinációs központjaik megalakulásának történetét, aktuális helyzetét. A kerekasztal-beszélgetésen a tagországok képviselői megosztották a nemzeti koordinációs központjaik létrehozásával kapcsolatos tapasztalataikat. A beszélgetés során kapott tájékoztatás alapján bár a tagországok a nemzeti koordinációs központjaikat különböző állami intézményrendszerek alatt hozták létre, a céljuk közös: erősíteni Európa kiberbiztonsági kapacitását és versenyképességét, valamint hatékony kiberbiztonsági stratégiák kidolgozásával megvédeni a társadalmat és a gazdaságot a kiberfenyegetésekkel szemben. A kezdeményezés kiemelt célja a kiberbiztonsági tevékenységek összehangolása az európai uniós tagállamokban.

A panelbeszélgetés lehetőséget nyújtott a résztvevők számára a közös kihívások és lehetőségek, valamint a hatékonyabb információmegosztás és koordináció módjainak átbeszélésére.

A rendezvényen elhangzott prezentációk és a panelbeszélgetések értékes betekintést nyújtottak a kiberbiztonsági kihívásokba és a lehetséges megoldásokba. A résztvevők számára lehetőség nyílt a hálózatépítésre és a további együttműködések kialakítására a kiberbiztonság területén.

Forrás: KIFÜ

Cikk Information

Digitális technológia/szakosodás
Kiberbiztonság
Digitális készségek
Digitális készségszint
Középszintű
Digitális szakértő
Alapszintű
Emelt szintű
Földrajzi terület - Ország
Magyarország
Kezdeményezés típusa
Uniós intézményi kezdeményezés

Szólj hozzá