Nehéz nem észrevenni azt a hatást, amelyet a mesterséges intelligencia (MI) jelenleg a társadalomra gyakorol. Számos szervezet számára a mesterséges intelligencia forradalma a kihívások és a lehetőségek időszaka. A mesterséges intelligenciáról szóló uniós jogszabályt március 13-án fogadta el az Európai Parlament. Ez az MI-ra vonatkozó első olyan jogi keret, amely foglalkozik a mesterséges intelligencia kockázataival is. 

Fejleszd már most az MI képességeidet!

Az iparnak, a vállalkozásoknak és a szélesebb körű szervezeteknek képzett MI-szakemberekre van szükségük, akik már most segíthetnek MI-képességük fejlesztésében. A technikai készségek önmagukban nem elegendőek azok számára, akik mesterséges intelligenciát kívánnak telepíteni vagy használni Európában (és ahol Európa vezet, ott mások is követik). Ha ebben az összefüggésben szeretnéd megismerni, tanítani vagy használni az MI-t akkor új ismeretekre lesz szükséged. Ez az, amiben segíthet az Emberközpontú MI Konzorcium (Human Centred AI consortium – HCAIM). 

Az Európai Egészségügyi és Digitális Végrehajtó Ügynökség (HaDEA) által nagyszerű előrelátással finanszírozott HCAIM konzorcium 2021-ben kezdte meg működését. Az egyetemekből, kiválósági központokból és kkv-kból álló nemzetközi konzorcium egy teljeskörűen emberközpontú mesterségesintelligencia-mesterképzési programot dolgozott ki, hogy felkészítse a diplomásokat a felelősségteljes mesterséges intelligencia új világára. 

Sajátítsa el a legújabb készségeket a modern MI-technológiában

A „Emberközpontú Mesterséges Intelligencia” mesterképzés a legújabb készségeket nyújtja a modern MI technológiában a modellezéstől a tervezésig és a gyakorlati alkalmazásig. A budapesti, dublini, nápolyi és utrechti programok teljesítése a második cikluson megy keresztül, a harmadik ciklusban pedig már 2024 szeptemberében megkezdődik a munkaerő-felvétel. Azok számára, akik már most is ebben dolgoznak, még egy online részmunkaidős verzió is elérhető a TU Dublin jóvoltából.

A diplomások első csoportjának posztgraduális szerepe bizonyítja a készségek iránti igényeket – sokan MI-fejlesztőként dolgoznak, sokan doktori szinten tanulmányozták a felelős mesterséges intelligenciát. Vannak olyan érdekes tendenciák is, ahol fontos ezeknek a diplomásoknak a szélesebb körű ismerete – egyes diplomások a kormányzati szervekkel dolgoznak a mesterséges intelligencia etikai és jogszabályi aspektusain, mások pedig rendőri erőkkel együtt dolgoznak a mesterséges intelligencia etikus alkalmazásán a rendfenntartásban.

Már elérhető a teljes tananyag

Az Emberközpontú MI Konzorcium valamennyi tananyagát elérhetővé tette a konzorcium honlapján. Ezen a felületen sokkal többet tudhatsz meg a projektről, és a linkeket követve hozzáférhetsz az előadásokhoz, a laboratóriumi gyakorlatokhoz, a tézisek ötleteihez és még sok máshoz, hogy segítsenek az emberközpontú MI használatának elsajátításában. 

Minden anyag Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 licenc alatt érhető el (CC BY-NC-ND 4.0). Ez a SURF.NL-nek, a holland oktatási és kutatási IKT-szövetkezetnek köszönhető, aki az tananyagot tárolja. További információkért vedd fel velünk a kapcsolatot ezen a weboldalon keresztül, vagy fordulj Dr. Barry Feeney projektkoordinátorhoz. 

Human Centred AI hallgatók Budapestről, Dublinból, Nápolyból és Utrechtből, utrechti konzorciumi tagokkal, akik Human Centred AI szakdolgozati javaslatokon dolgoznak.

Human Centred AI hallgatók Budapestről, Dublinból, Nápolyból és Utrechtből, utrechti konzorciumi tagokkal, akik az Emberközpontú MI (Human Centred AI) szakdolgozati javaslatokon dolgoznak.

Cikk Information

Digitális készségszint
Emelt szintű
Digitális technológia/szakosodás
Mesterséges intelligencia
Földrajzi terület - Ország
Európai Unió
Kezdeményezés típusa
Uniós intézményi kezdeményezés

Szólj hozzá