A generatív MI ismerete, a fenntarthatóság iránti értő elkötelezettség, hatékony projektmenedzsment és remek kommunikáció, az egészségügy értő hasznosítása, adattudomány, hálózatiság, felhőszámítások és a cyberbiztonság magas szintű használata 2024 csúcsszkilljei.

Az infokommunikációs technológiák gyors fejlődésével, a generatív mesterséges intelligencia (MI), a ChatGPT és társai 2023-as berobbanásával egyre jobban megváltozik az életünk. Az on- és offline világ hatékony kezeléséhez a digitális írástudás ma már alapkövetelmény, és a jövőben egyre több ma még speciálisnak tűnő készségre lesz szükségünk.

Túl a digitális írástudáson

Bernard Marr jövőkutató könyvet is írt a jövő digitális világában való sikeres tevékenységekhez, a részben ottani élethez szükséges húsz képességről. Legfrissebb anyagában viszont még közelebbre, 2024-re tekintett, és szedte össze a következő tizenkét hónap akadályainak eredményes abszolválásához fontos adottságokat, amelyekkel például alkalmazóként és alkalmazottként egyaránt nagyobb eséllyel boldogulunk a munka világában, összességében pedig hasznosítani tudjuk az új technológiákban rejlő átalakító potenciált.

De mik is ezek a szkillek, amikre szükségünk van, ha mondjuk 2024-es álláskeresők vagy munkáltatók vagyunk?

Bárki számára nyilvánvaló, hogy a mesterségesintelligencia-kor elején járunk, még ha a technológia nem is bontakozott ki, és a munka nélküli világ utópikus látomásától is messze vagyunk, plusz legtöbbünk igazából feleslegesnek sem érzi magát.

Mindez pedig azt is jelenti, hogy az MI-világ korai napjainak sikeres kezeléséhez legszükségesebb adottságok két kategóriába sorolhatók: vagy lehetővé teszik szervezetek számára a csúcstechnológiákban, okos szerkezetekben lévő óriási lehetőségek kiaknázását, vagy emberi értékeinket és képességeinket gépek számára elérhetetlen szintre tornásszák fel – maximalizálják. Azaz technológiai és puha készségekről (soft skills) van szó. Közös bennük általában, hogy egy olyan világban biztosítják egyedi szkillek kibontakoztatását, amelyben a gépek napról napra eredményesebbek, hatékonyabbak, intelligensebbek, több feladatot tudnak kezelni.

Puha készségek

generatív MI térhódítása „a mesterséges intelligencia iPhone-pillanata”, nagyon gyorsan végbement, ma már bárki alkothat, automatizálhat folyamatokat, és időt spórolhat meg vele munkájában, mindennapjaiban. Csakhogy a lehetőségek megérzése, működő megoldások kidolgozása, a változások és etikai következményeik kezelése speciális képességeket igényel, és ezek lesznek 2024 legkeresettebb szkilljei.

A klímaváltozással felértékelődtek a fenntartható tevékenységek, munkafolyamatok környezetre való minimális hatással, következményekkel történő kivitelezésének készségei. A zéró széndioxid-lábnyom a végső cél, egyre inkább üzleti prioritássá válik. A fenntarthatóság iránti elkötelezettség kis- és középvállalatok, óriáscégek és kormányszervek számára egyaránt fontos. Mit jelent ez a gyakorlatban? Például, hogy a zöld megoldások azonosításának, kivitelezésének képessége sok-sok piros pont.

Ilyen felsorolásokból a „jó öreg” projektmenedzsment sem maradhat ki. A mai világban személyekkel és gépekkel van dolgunk, hozzájuk pedig nem árt, ha össze tudjuk hozni őket, rendelkezünk a szükséges problémamegoldó készséggel. Magasszintű felügyelet, stratégiai célok kijelölése, a munka és az erőforrások rangsorolása egyelőre meghaladja az MI mostani szintjét, tehát nekünk kell jónak lenni bennük. Jutalomként a prototípuskészítéstől a kutatásig, ütemezésig, tervezésig és hitelesítésig, szinte mindenben soha nem látott lehetőségeink nyílnak az MI használatára.

A jó kommunikációs készségek szintén már-már kötelező elvárások, az üzleti életben kvázi lehetetlen érvényesülni nélkülük. A szervezeten belül észre kell vennünk az üzenetküldési lehetőségeket, az interakciós hiányokat, szakadékokat. Sokra vihetik azok, akik képesek értelmezni, emberi nyelven kommunikálni adatelemzések eredményeit. Ez a szkill lassan normává, elvárássá válik, magyarán tudni kell beszélnünk.

Az egészségügy nemcsak Magyarországon, hanem az egész világon komoly problémákkal küzdő szektor. Egyrészt csökken a területen dolgozók száma, másrészt egy csomó feladat nehezen vagy nem automatizálható, vagy egyszerűen távol vagyunk tőle. Az MI-eszközökkel dolgozó orvosok, nővérek és más szakemberek viszont gyorsan javíthatják egyes készségeiket, de az érzelmi intelligencia és az empátia nem tartozik közéjük, viszont a szektorban kritikus szerepet játszanak. A terület mindig a „keményen dolgozók” terepe volt, 2024-ben sem lesz másként, tehát ugyanazok a hagyományos adottságok plusz az MI értő használata a legjobb munkakörök betöltéséhez is elegendők lehetnek.

Technológiai képességek

Az MI áttörése adatokra épült, tehát az adatok értékké alakításának tudománya az üzleti élet és siker pillére. Az egészségügyben és a tudományos kutatásokban hasznát rendszereknek transzparenseknek, megmagyarázhatóknak kell lenniük – és bizony ez is az adattudomány része. Adattudósi készségek mindezek mellett ahhoz is kellenek, hogy a felhasználó megbízzon az adatokban, értse azokat, mert rájuk alapozva hoz döntéseket.

A személyek közötti hálózatok, bizalmon és közös célokon nyugvó kötelékek kialakítása, a megfelelő kapcsolatok megtalálása, hasznosításuk különleges készség a hálózatokkal beszőtt valóságban. A technológiai fejlődéssel pedig csak nő a hálózatban végzett munka haszna.

A globális felhőszámítás-biznisz 2022 és 2030 között 570 milliárdról 2,5 billiárddá terebélyesedik. A gyakorlatban ez azzal jár, hogy folyamatosan nő a kereslet a vállalkozásokat a felhőbe migráltató, a szükséges platformokat és eszközöket jól ismerő szakemberek iránti igény.

Az MI diadalmenete után senkit sem lep meg, ha keresik az implementáláshoz szükséges technikai tudással rendelkező személyeket. A különböző „munka jövője” felméréseken, tanulmányokon, brosúrákon dolgozó szervezetek mindig egyöntetűen kiemelik: MI- és gépitanulás-szakemberek iránt évről évre nő az igény. Annak ellenére, hogy technikailag nem képzett személyek is építhetnek MI-alkalmazásokat vagy maga az MI gyártja le az appot, humán gépitanulás-szakértőkre nagyon sokáig lesz nagy szükség.

A hálózatok, szenzorrendszerek, MI és más high tech rendszerek elszaporodásával a hackertámadások száma is szinte exponenciálisan nő. Napról napra nehezebb megvédeni személyes adatainkat, az erre hivatott szervezetek is gyakran sülnek fel, miközben rossz szándékú szereplők, terroristák és államilag szponzorált online bűnözők mindent megmozgatnak, amit lehet. A következmény egyértelmű: 2024-ben előny, ha értünk az információbiztonsághoz.

Cikk Information

Website link
Szervezet URL-je
Részletek
Digitális technológia/szakosodás
Digitális készségek
Digitális készségszint
Alapszintű
Középszintű
Emelt szintű
Digitális szakértő
Földrajzi terület - Ország
Európai Unió
Kezdeményezés típusa
Nemzetközi kezdeményezés

Szólj hozzá