Az online csalások megelőzésének érdekében a Vas Vármegyei Rendőr-főkapitányág minden korosztályt megszólít a Mátrix Projekt keretében.

Az online csalás veszélyei minden korosztályt érintenek. Bűnmegelőzési kollégáink rendszeresen látogatnak különböző intézményekbe, rendezvényekre, ahol a biztonságos internethasználtról és a kibercsalások megelőzéséről is beszélnek. A szombathelyi Silver Klubban is jártak már korábban, ahol a klubtagoknak tartottak előadást a téma fontosságáról. A hét elején pedig ismét meglátogatták őket, ahol egy vetélkedő keretében a tagok bizonyíthatták tudásukat a vagyonvédelem és kiberbiztonság témakörében tanultakról. A program jó hangulatban telt, és a beszámolók szerint számos hasznos tanácsot kaptak munkatársainktól.

Legyen óvatos, fogadja meg tanácsainkat!

  • Kezelje óvatosan a kéretlen telefonhívásokat! Minél sürgetőbb a hívás, legyen annál gyanúsabb! Lassítson, és gondolja át alaposan, hogy mit is kérnek Öntől valójában!
  • Gyanús telefonhívás esetén ne adjon meg személyes adatokat, és szakítsa meg a beszélgetést!
  • Ha a kijelzett telefonszám valóban a bank ügyfélszolgálati telefonszáma, az sem garancia arra, hogy tényleg onnan keresik. Ellenőrizze, hogy valóban a bankja keresi-e! Ennek során ne használja a hívó által megadott telefonszámot! A szám hamis lehet, vagy kifejezetten a csaláshoz is létrehozhatták.
  • Soha ne adja meg a betéti-, vagy hitelkártyája PIN-kódját, CVC-kódját, online banki jelszavát vagy egyszer használható, második hitelesítési kódot! Ne feledjék, a bankok sosem kérik ezeket az információkat!

A rendőrség a Mátrix Projekt keretében kiemelt figyelmet fordít az online csalások felderítésére. Ezek megelőzésével kapcsolatban további hasznos információkat, aktualitásokat, tanácsokat a KiberPajzs oldalán talál.

Cikk Information

Website link
Háttérinformáció URL-je
Forrás
Digitális technológia/szakosodás
Digitális készségek
Kiberbiztonság
Digitális készségszint
Középszintű
Emelt szintű
Földrajzi terület - Ország
Magyarország
Kezdeményezés típusa
Helyi kezdeményezés

Szólj hozzá