Vegyél részt a regionális IT Fitnesztesztben, mérd össze tudásod szlovák, lengyel és cseh hasonló korú diákokkal és nyerj értékes ajándékokat.

A teszt a 21. században a hatékony, minden forrást megtaláló tanuláshoz, a mindennapi élethez szükséges digitális készségeket méri fel, nem az iskolában oktatott informatikai tananyag elsajátításának ellenőrzésére szolgál. Ebbe a körbe ugyanannyira beletartozik az interneten való hatékony böngészés, mint a biztonságos internethasználat, a közösségi médiák megfelelő használata vagy az irodai alkalmazások helyes alkalmazása. Ennek megfelelően a teszt az alábbi 5 területen méri fel a diákok digitális készségeit és ad százalékos visszajelzést az adott területen elért eredményéről a tesztelőnek:

  • Internet
  • Biztonság és számítógépes rendszerek
  • Komplex feladat megoldás
  • Irodai eszközök
  • Kollaboratív eszközök és közösségi hálózatok

A korosztályi sajátosságok miatt a teszt két nehézségi fokozatban érhető el. 20 tesztkérdés méri fel a 5-8. osztályos tanulók, míg egy 25 kérdésből álló teszt a 9. osztályos vagy annál idősebb diákok és felnőttek készségeit. A teszt kitöltéséhez kb. egy tanórára van szükség, azonban a tesztelőnek összesen 48 órája van a teszt véglegesítésére és beküldésére.

A kérdéseket pedagógusok állították össze, minden évben adaptálva a kérdéseket az aktuális trendekhez és technológiákhoz. A teszt kitöltéséhez az Internet és más eszközök (kivéve a diáktársak, a tanár és a szülők) felhasználhatóak, sőt használni is kell ezeket a helyes válasz megtalálásához.

A teszt 2022-ben V4-es szintre lépett, mind a 4 országban elérhető a diákok és bárki számára az adott országban használt anyanyelven. A V4-es kiterjesztés a Visegrádi Alap támogatásának köszönhetően valósul meg, melyet minden országban jelentős ipari támogatás egészít ki ajándékok formájában megtestesülve.

Motivációs ajándékokkal készülünk a diákok számára (közel 100 ajándék várja őket, többek között egy Xbox is), illetve a tanárok (közel 60 ajándék) és az iskolák számára is. Különdíjunk egy Maker’s Red Box alkotópedagógiai csomag egy iskola számára, melynek értéke 1,7 millió Forint.

A pedagógusoknak lehetőségük van osztályuk/osztályaik eredményének a figyelemmel kísérésére, amely jó lehetőséget biztosít a diákok nem megfelelő készségeinek felismerésére és időben történő korrigálására.

A 2022-es tesztidőszak 2022. október 31-ig tart, melyet követően egyrészt a motivációs ajándékok kisorsolása és átadása történik meg, másrészt elkészül egy Magyarországra vonatkozó elemzés a diákok digitális készségeiről.

Az IT Fitneszteszt az Európai Bizottság által is elismerésben részesített teszt a digitális készségek mérésére. Az IT Fitneszteszt először 2011-ben Szlovákiában mérte fel a diákok digitális készségeit az eSkills Week kommunikációs kampány részeként. A teszt szervezője, az ITAS (az IVSZ szlovákiai megfelelője) már az első évektől élvezi a szlovák kormányzat támogatását, amely felismerve a mérés szükségességét és az alkalmazott módszertan hasznosságát minden évben a teszt mellé állva, az iskolákat kitöltésre bátorítva járul hozzá többek közt a tesztelés sikeréhez.

Digitális készség erőforrás Information

Website link
Szervezet URL-je
IT Fitneszteszt
Célcsoport
Digitális készségek az oktatásban.
Digitális technológia/szakosodás
Digitális készségek
Digitális készségszint
Alapszintű
Középszintű
Emelt szintű
Földrajzi terület - Ország
Magyarország
Iparági területe az oktatásnak és képzésnek
Tovább nem részletezett általános programok és képesítések
Célnyelv
Magyar
Kezdeményezés típusa
Regionális kezdeményezés
Módszertan (hosszú leírás)

Célcsoport
Középfokú oktatásban részt vevő személyek
Készségforrás típusa
Önértékelési eszköz
Szervezet

Szólj hozzá