A FutureLab50+ a JobOn Alapítvány által a rotterdami és utrecht önkormányzatokkal együttműködésben indított kezdeményezés, amely változatos, oktatási és inspiráló online digitális készségfejlesztési programból állt. Az 50 évesnél idősebb polgárokat célozta meg, és 650 álláskereső sikeresen teljesítette.
 

Ismerdd meg a kezdeményezést!

Dióhéjban a FutureLab50+ mögött álló csapat alapvető digitális készségekkel rendelkező álláskeresőket keresett meg, és felkérte őket, hogy csatlakozzanak a kezdeményezés interaktív menekülőszobájához. A speciális tulajdonsága ennek a menekülőszobának az, ohgy a szerepek itt megfordulnak, mivel a munkanélkülieknek egy toborzó cipőjében kell elhelyezkedniük. Ez a megközelítés jelentősen javítja a résztvevőknek a munkaerő-felvételi folyamattal kapcsolatos ismereteit, és értékes tapasztalatot biztosít, amelyet a jövőbeli munkakeresés során alkalmazni lehet. Ezt a játékot követően a kezdeményezés keretében nyújtott szolgáltatás kiegészül még workshop és botcamp szervezésével, amelyeken minden résztvevő számára személyes digitális fejlesztési tervet dolgoznak ki. A menekülőszoba rövid bemutatója ezen a linken keresztül érhető el.

A résztvevő szervezetk sikeres programot dolgoztak ki az álláskeresők számára a bevonásukkal, amely megérteti velük

  • a digitális készségekbe való beruházás kifizetődő
  • több ember vehet részt a társadalomban
  • az aktív népesség felkészült az egyre inkább digitalizált munkaerőpiacra

A menekülőszobák használata interaktív és szórakoztató megközelítést biztosít a résztvevők számára, hogy tanuljanak és fejlődjenek. Skálázható megközelítéssel szeretnénk más országokat is inspirálni. Helyi szinten, Utrecht városában kezdtünk, de aztán Rotterdam is átvette a jó gyakorlatot és mára már az egész országban aktívak vagyunk.
 

2013 óta a JobOn alapítvány programokat dolgoz ki az álláskeresők számára, és  kulcsszerepet játszik a (digitális) készségek fejlesztésében. A szervezet úgy éri el a célcsoportot, hogy országszerte helyi hálózatokat hozott létre és önkéntes nagyköveteket nevez ki. Ezek a nagykövetek webináriumokon, képzéseken és inspiráló önkéntes napokon vettek részt, amelyek felhívták a figyelmet a készségfejlesztési programokra. Az alapítvány a közösségi médiában is nagyon aktív, cikkeket, fényképeket és videókat oszt meg, és a diákokkal együttműködve kreatív kampányok révén rendszeresen népszerűsíti tevékenységeit

A FutureLab50+ mögött álló szervezetek fenntartják álláspontukat, hogy a digitálisan képzett munkaerő a versenyképes Európa biztosításának egyik pillére. Ezért a projekt célja az alapkészségekkel rendelkező és kompetenciáik továbbfejlesztésére képes emberek széles köre volt, hogy jobban tudjanak kapcsolódni a munkaerőpiac digitális átalakulásához. A kezdeményezés egy kezdeti teszttel indult, amelynek célja a projektben részt vevő személyek digitális készségei jelenlegi szintjének a megállapítása volt. Tekintettel arra, hogy a projekt célja a digitális készségeik fejlesztésére törekvő emberek fejlesztése volt, így azokat, akik nagyon alacsony szintű digitális készségekkel rendelkeztek, vagy egyáltalán nem rendelkeztek digitális készségekkel, azokat az adott csoporttal foglalkozó partnerszervezetekhez irányították.

Miért olyan fontos a jövőre való felkészítés?

A munkaerőpiacon nagy a hiány tapasztalható az IKT-ágazathoz kapcsolódó és digitálsi készségeket elváró munkakörök terén, ugyanakkor még mindig vannak olyan emberek, akik otthon vannak és munkanélküliek. Ez részben a munkaerő piacon tapasztalt digitális készséghiány miatt van, ahol a villámsebességgel következnek be változások. A digitalizáció számos területen növekszik, a mesterséges intelligenciától a kiberbiztonságig és a robotizációig, ugyanakkor egyre elterjedtebbé válnak az álhírek és az egyéb átverések.

A mai tizenévesek  a technológiával nőnek fel, de az idősebb generációk sokszor egyre nagyobb kihívásokkal néznek szembe az új technológiák megismerése és azok szakmai környezetben való megfelelő alkalmazása tekintetében. A képernyők mögött dolgozó munkavállalók közül sokan nem rendelkeznek elegendő digitális készségekkel, így kevésbé elégedettek a munkával, és a hatékonyságuk pedig alacsony. A program megmutatta, hogy mindenki képes fejlődni, és különösen az 50+-os geenrációnak újra meg kell tanulnia tanulni, ami akár szórakoztató is lehet.

Ezek azok az alapvető okok, amelyek miatt a JobOn Alapítvány Rotterdam településsel és Utrecht városával együttműködve egy újszerű, de hatásos fejlesztési programot dolgozott ki, amelyet 650 álláskereső sikeresen teljesített, és amely bizonyított eredményeivel. A FutureLab egy ingyenesen elérhető program, amely biztosítja, hogy az emberek saját maguk fejlesztésében gondolkozzanak, és fejlesszék digitális készségeiket.

Miért jó gyakorlat a FutureLab50+?

A program több mint 650 álláskeresővel foglalkozott. 2022-ben a kezdeményezést 12 különböző csoport indította el, és azóta bővült. Jelenleg egy kutatócég végez hatástanulmányt a FutureLab hatásairól.

A főbb eredmények:

  • a résztvevők 75%-a jelezte, hogy több rálátásuk van a digitalizációnak a munkaerőpiacra gyakorolt hatására.
  • a résztvevők 67%-a jelezte, hogy fejlődtek a digitális készségei 
  • a résztvevők 78%-a jelezte, hogy jobban ismeri a saját digitális készségeit.
  • a résztvevők 98%-a ajánlja a FutureLab-ot más álláskeresőknek 
  • Az első sikeres projektet követően az Alapítvány új együttműködéseket kezdett azzal a céllal, hogy 2023-ban 1000 embert képezzen ki.

A projekt álláskeresők számára indult, de a program mögött álló szervezetek célja a munkavállalók digitális készségeinek fejlesztése is. Ezért az ország egész területén partnerségeket kezdtek létrehozni a vállalatokkal. A munkanélküliek személyes cselekvési terve megvalósításánka nyomon követése alapvető fontosságú, mivel a tanulási folyamat hosszú távú kötelezettségvállalás, és azt gondosan meg kell tervezni. Ez a megközelítés felpezsdítette a különböző képzési szolgáltatókkal való együttműködést, hogy a résztvevők a programot követően is folytathassák a fejlődést.

A projekt megmutatta, hogy az idősebb generációk nagyon érdeklődnek, tudnak tanulni és fejleszteni a digitális készségeiket. Az egyik leglényegesebb elem, hogy  változatos oktatási program révén egy inspiráló online utazásban vegyenek részt. 

Jó gyakorlatok Information

Website link
Szervezet URL-je
FutureLab50+ – Hollandia
Digitális készségszint
Középszintű
Digitális technológia/szakosodás
Digitális készségek
Földrajzi terület - Ország
Hollandia
Kezdeményezés típusa
Nemzeti kezdeményezés
Iparági területe az oktatásnak és képzésnek
Információs és kommunikációs technológiákat (IKT) magába foglaló interdiszciplináris programok és képestítések
Célcsoport
A munkaerő digitális készségei.
Digitális készségek mindenki számára
A kezdés időpontja
31/12/2021T23:00:00
A befejezés időpontja
30/12/2022T23:00:00
A finanszírozás típusa
Állami

Szólj hozzá